Взривът във Варна остава мистерия (НОВА)

След първоначалния оглед все още не е ясно какво е предизвикало взрива

Взривът във Варна остава мистерия (НОВА) | StandartNews.com

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви, че по случая с избухналия вчера рано сутринта взрив в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик" са назначени няколко експертизи, резултатите от които ще бъдат оповестени до седмица.

След първоначалния оглед все още не е ясно какво е предизвикало взрива, затова днес ще има повторен оглед, предаде БНР.

Конов посочи: "Няма данни в жилището и в жилищните помещения да са били съхранявани взривни вещества и оръжейни боеприпаси".

Издирването на бившия полицай Веселин Димитров продължава.

Все още не е ясно дали второто тяло, намерено в единия от апартаментите на четвъртия етаж в блок 302 е неговото.

Според прокурор Конов все още не може да се каже категорично дали взривът е бил причинен умишлено от бившия полицай Веселин Димитров и с какъв вид взривно вещество: "Днес на допълнителния оглед ще се разместват находки на местопроизшествието. Възможно е да бъдат намерени допълнителни сегменти, които могат да ни дадат конкретна насока".

Окръжният прокурор на Варна допусна възможността извършването на конструктивната експертиза на блока да започне още днес.

Ще се търси основно наличие на взривно устройство или взривно вещество, така че засега тезата за умисъл не се потвърждава въпреки основателните подозрения.

"Разследваме всички версии", каза прокурор Конов, назначени са няколко експертизи, между които биологична, изпращат се ДНК проби в химическа лаборатория в Бургас, за да се види дали е имало взривно вещество и няколко технически експертизи.

До седмица ще станат напълно ясни резултатите от тези експертизи.

Що се отнася до разпитите вчера, разпитани са нови свидетели, включително и жената, с която на семейни начала е живял Веселин Димитров, който е бил уволнен  през 1995 година от Криминална полиция заради доказана корупция.

Тя е казала, че поради многократни случаи на насилие е била настанена в кризисен център, но той не е споделил с нея, нито я е заплашвал с подобен акт, какъвто вчера беше извършен. Разследването продължава.

Що се отнася до двете тела, стана ясно, че второто тяло наистина е намерено в апартамента, който е обитавал Веселин Димитров, обясни прокурор Конов.

Трудно може да се каже кои останки в кой апартамент са намерени. Днес обаче започва и конструктивното обследване на сградата на блока. Ще стане ясно дали има някаква опасност за хората и дали е необходимо те да бъдат настанени  в общински жилища.

Вчера в общинско жилище беше настанено първото семейство, останало без дом заради трайни последици от взрива, каза Таня Василева, директор на Социалната дирекция: "До момента само едно четиричленно домакинство е поискало от Общината да бъде настанено в общинско жилище и вчера това беше направено. Четиричленното домакинство беше настанено в общинско жилище, оборудвано и обзаведено с вещи от първа необходимост. На всички лица, пострадали от взрива, бихме могли да окажем психологическа подкрепа на семействата и на децата, оказана е първа медицинска помощ, можем да отпуснем и еднократна помощ на семействата".

Старши комисар Даниел Пашов, директор на областната дирекция на МВР, каза, че все още не е прекратено издирването на Веселин Димитров, обявено вчера, докато не станат ясни  резултатите от ДНК експертизата.

Разпитват се и множество свидетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай