Крият нелегални сомалийци в мраморни блокове

Задържани са петима, организирали незаконното превеждане през границата

Крият нелегални сомалийци в мраморни блокове | StandartNews.com

Видин. 15 сомалийци и 2 афганистанци, укрити в мраморни блокове в камион, заловиха гранични полицаи на ГКПП – Видин. Задържани са шофьорът и още четирима, организирали незаконното превеждане.

Вчера на граничния пункт за излизане от страната пристигнал товарен автомобил "РЕН" със словашка регистрация, управляван от 44-годишен румънски гражданин. Камионът пътувал от Гърция за Словакия и превозвал два големи мраморни блока, натоварени в гръцкия град Ламия. Фирмата превозвач е словашка.

Граничните полицаи пренасочили камиона за допълнителна проверка, при която е използван и митнически рентген. В кухини на мраморните блокове са открити 15 граждани на Сомалия, от които 3 жени, и 2 граждани на Афганистан. Достъпът към тайниците е осигурен чрез специално пригоден отвор в пода на превозното средство. В първия блок е имало 10 човека, във втория – 7.

Уведомена е окръжната прокуратура. Нелегалните имигранти и шофьорът са задържани в ГПУ-Видин. Повечето от сомалийците имат документ за забрана за влизане в Гърция. Срещу румънския гражданин е образувано досъдебно производство за незаконно превеждане на хора през границата.

При извършената оценка на риска е установено съмнение за съпричастност на пътниците в два леки автомобила, пристигнали на трасе "изход" на ГКПП-Видин – "Форд" с двама словашки граждани и "Фиат" с двама гръцки граждани. Граничните полицаи са установили тяхната съпричастност в различна степен към извършеното от румънския гражданин престъпление. Четиримата са задържани. Работата по случая продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай