Носител на Мишлен готви в София

Шеф Чаясит Шрихом майстори тайландски вкуснотии

Носител на Мишлен готви в София | StandartNews.com

София. Тайландският майстор готвач Чаясит Шрихом - Лам майстори вече цяла седмица национални вкуснотии в софийския "Хилтън". Кулинарят, който спечели най-престижната гурме награда - звезда "Мишлен" за пражкия ресторант "Maze", показва уменията си по време на Тайландския кулинарен фестивал у нас. Той е организиран съвместно с Туристическото представителство на Тайланд за Балканския полуостров и консулството у нас. Последният шанс да опитате от екзотичните ястия на шеф Шрихом е петък вечер. Екзотичният бюфет, с автентична национална кухня, изобилства от нудъли, месо на скара и причудливи салати. Цената на човек за вечеря е 49 лева, а в готвенето помага и Андре Токев, главен готвач на Хилтън София.

 

Те използват само фино подбрани ароматни подправки, зеленчуци, цитрусови плодове, нудли, месо и морски дарове. Сред предястията е "Гай Том Ка" - пилешка супа с галангал, кокосово мляко и лимонова трева. Галангал е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия от рода на джинджифила. Традиционната супа "Том Ям" пък е приготвена от кралски скариди и гарнирани с лимонова трева и листа от лайм "Кафир".

 

Салатите пък нямат нищо общо с нашенските. Предлага се такава с нудли със сушени скариди и печени фъстъци и пикантна с печено свинско месо, чили и сладко-кисел дресинг. Сред основните ястия са - телешко печено с пюрирани моркови и жасминов ориз и свинско с къри паста и босилек. За десерт Чаясит Шрихом-Лам сервира предимно цитрусови плодове - в кокосово мляко, гарнирани със сорбе от лайм, лепкав ориз или кокос.

 

Майсторът от почти три години е главен готвач на Хилтън Букурещ, но започва кариерата си в един малък италиански ресторант в Сидни. Лам е от малко селце на 700 километра северно от Банкок. Той се премества в Австралия през 70-те години и се заселва в град Дарвин, където изучава гастрономия в продължение на четири години. Оттогава развива усета си да балансира съставките на своите ястия и да използва пресни сезонни продукти за най-успешните кулинарни комбинации. След преместването си в Европа първо се установява в Лондон, а след това - в Прага. Лам прави от "Maze" една от най-изисканите гурме обители в Стария град на Прага. Кулинарният талант на Лам е високо оценен. Той подпомага откриването на няколко знакови хотела в Ливърпул и на луксозния Лондон Сайън Парк. Лам отворя и реновирания ресторант "Роберто" също в Прага. Тук той открива ново поле за изява на кулинарните си умения.

 

Кисело зеле за дипломати

Плата с кисело зеле, печено с вино, пушена пържола, кезевурст и типичният немски "Брезел" ще бъдат поднесени на прочутия карнавал с маски в София. Немското общество се събира в събота в клуб "Битбургер", за да се впусне по традиция в мощна веселба в рейнски стил. На всички гости поднасят едни и същи ястия, а мощната компания ще изпие 500 литра оригинални наливни немски бири - "Битбургер", "Коестрицер", бялата жива "Ердингер".

Грандиозното парти е под патронажа на немското посолство в София. Тази година за песните, танците и настроението ще се погрижи известният DJ Царстен от Германия, който ще пуска типичната карнавалска музика и ще води програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай