Коя е най-опасната закуска за възрастните хора? Вижте

Съвети на специалисти

Коя е най-опасната закуска за възрастните хора? Вижте | StandartNews.com

Какво не трябва да закусват възрастните хора? Според руския диетолог д-р Маргарита Королева трябва да се избягва яденето на пържени и пушени храни, защото може да повлияе негативно не само на стомаха, но и като цяло на здравето на възрастните хора, пише Блиц.

 „Пържени и пушени храни не трябва да се консумират за закуска от възрастни хора, тъй като функционирането на стомашно-чревния тракт в напреднала възраст вече не е толкова добро и възможността за секреторни и ензимни функции е ограничена“, отбелязва тя.

Тежките храни за закуска - като колбаси, ще натоварят храносмилателната система.

Диетологът отбелязва, че зърнената каша и варените пилешки яйца ще донесат ползи сутрин. Според нея тези продукти са лесно смилаеми и осигуряват на тялото енергия за дълго време.

Възрастните хора могат да ядат яйца всеки ден. Това е много важно за здравето им.

Според японския лекар Такеши Курихара в напреднала възраст трябва да ядете 3-5 яйца на ден. Според него яйцата са източник на качествени протеини, витамини и есенциални мастни киселини, от които всеки има нужда в напреднала възраст.

Много хора ще си помислят, че 3-5 яйца на ден са много, но японският лекар се е ръководил преди всичко от количеството протеин, от което тялото се нуждае в напреднала възраст. Но освен протеини, яйцата съдържат и много други полезни вещества, сред които не на последно място са така необходимият за костите ни калций и холинът, който е ефективен в борбата срещу деменцията.

Що се отнася до холестерола, в Япония е проведено изследване, по време, на което е установено, че яйцата не вредят на хората, които нямат здравословни проблеми, независимо колко ги консумират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай