Коя диета е подходяща при жени с рак на гърдата?

Може да помогне за намаляване растежа на тумора

Коя диета е подходяща при жени с рак на гърдата? | StandartNews.com

През 2024 г. приблизително 2,3 милиона жени в целия свят ще се сблъскат с диагнозата рак на гърдата. Установено е, че някои рискови фактори, като възраст, пол и фамилна история, могат да предразположат човек към това злокачествено заболяване. Все повече доказателства сочат и връзката между хранителните навици и риска от рак на гърдата, пише Блиц.

В авторитетното списание Nutrients, се изказва хипотезата, че спазването на кетогенна (кето) диета може да даде терапевтични предимства на жените, борещи се с рак на гърдата.

Научните изследвания през годините са се стремили да разкрият сложните начини, по които хранителните модели могат да повлияят на риска и прогнозата за рак на гърдата. Няколко проучвания сочат, че нездравословните хранителни навици, като например консумацията на ултрапреработени храни и прекомерния прием на захар, увеличават риска от рак на гърдата.

Обратно, придържането към хранителни модели на хранене, пример за които са средиземноморската диета и режимите, богати на плодове, зеленчуци и соеви продукти, са свързани с намаляване на риска и подобряване на резултатите при пациентките с рак на гърдата.

Кетогенната диета се характеризира със значително намаляване на приема на въглехидрати, като преобладава консумацията на протеини и здравословни мазнини. Обикновено въглехидратите съставляват едва 5-10% от дневния калориен прием при стандартната кето диета. Тази промяна принуждава организма да използва мазнините като източник на енергия, като инициира метаболитно състояние, известно като кетоза.

В прегледа си изследователите щателно оценяват настоящата литература, за да установят потенциалната връзка между кето диетата и рака на гърдата. Констатациите сочат спектър от резултати, като някои изследвания показват, че кето диетата може да помогне за потискане на растежа на тумора и за увеличаване на отговора на лечението. Авторите обаче благоразумно отбелязват, че за потвърждаване на тези наблюдения са необходими допълнителни клинични проучвания, като се има предвид настоящата непоследователност и ограничените данни от изпитвания върху хора.

В заключение, въпреки че перспективата кето диетата да предложи терапевтични ползи при рак на гърдата е интригуваща, тя изисква внимателно обмисляне и по-нататъшни изследвания. Приоритетът на цялостното благосъстояние на пациента остава от първостепенно значение и всички промени в диетата трябва да се преценяват разумно в сътрудничество с медицинските специалисти.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай