Алергия към лактоза. Как да я установим

Отговорите от диетолог

Алергия към лактоза. Как да я установим | StandartNews.com

Как да разберем дали сме алергични към лактоза? Отговорите ни дава диетологът Алена Микрюкова, съобщи Блиц.

Според нея лактозната непоносимост може да се идентифицира чрез диета. Като цяло това е една от модерните днес диагнози. Хората говорят много за това, а някои дори започват да пият растително мляко без никакво указание, за всеки случай.

Лактозата е естествена захар, която присъства в кравето мляко и се разгражда в червата на човека от ензима лактаза. Лактозната непоносимост възниква при намаляване на нивата на лактазата. Тя може да бъде вродена и придобита.

Лактозната непоносимост се проявява с неприятни усещания след пиене на мляко. Това може да включва подуване на корема, газове, диария и коремен дискомфорт.

Само тези 4 симптома обаче не са достатъчни, за да говорим за непоносимост към лактоза, предупреди диетологът. Такава диагноза може да бъде направена само от гастроентеролог, който има няколко метода за идентифициране на тази характеристика.

Най-лесният начин е временно да премахнете всички млечни продукти от диетата си. Ако след това човек започне да се чувства по-добре, значи наистина има непоносимост.

Друг начин е да се изследва наличието на водород в издишания въздух (ако е завишен, означава непоносимост към лактоза). Генетичният тест също може да помогне за поставяне на диагнозата, допълни лекарят.

Хората с непоносимост към лактоза ще трябва да се откажат напълно от млякото или да го заменят с растителни алтернативи. Днес обаче напълно здрави хора прибягват до подобни ограничения в преследване на здраве и красота.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай