Отварят "Евксиноград" за туристи наесен

Отварят "Евксиноград"  за туристи наесен | StandartNews.com

Повече от 100 г. една голяма част от живописната местност Траката до черноморския нос Чаталташ край Варна е недостъпна за българите. Триметрова каменна стена с дължина 3 км скрива от хорските очи лятната резиденция на монарсите от Третото българско царство, превърнала се след това в луксозна почивна станция на комунистическия елит - Забранения Евксиноград. Достъпът е бил невъзможен дори за специалистите историци, археолози, архитекти. Едва през последните години властта осъзнава, че комплексът, разположен на 900 декара край морето, притежава толкова много забележителности, които могат не само да бъдат споделени с обществото, но и да се печели от тях.

Наесен "Евксиноград" ще бъде отворен целогодишно за туристи - и български, и чуждестранни. До октомври трябва да приключи започналата преди три години мащабна реставрация на княжевския дворец заедно с парка и останалите исторически сгради около него. Всички те са в силно влошено състояние, след като години наред държавата ги е поддържала само с козметични ремонти. Необходимите близо 10 млн. лв. са осигурени от европрограмата "Регионално развитие".

Централният обект в комплекса - дворецът, ще бъде реставриран в автентичния му вид - така, както е изглеждал в годината на пълното му завършване и блясък - 1905 г., разказва арх. Жеко Тилев. Екипът му работи по оригиналната проектантска и строителна документация, благодарение на която всички архитектурни елементи ще бъдат възстановени. Строежът на лятната княжевска резиденция започва още през 1882 г. по времето на княз Александър Батенберг, като тогава носи името "Сандрово" по умалителното обръщение към княза - Сандро. Завършена е през зимата на 1893 г. при княз Фердинанд. Проектант е известният австрийски архитект Виктор Румпелмайер, автор и на преустройството на бившия турски конак в София в официалния дворец на монарха, днес Националната художествена галерия. С изграждането на Евксиноград се заемат още архитектите Херман Майер, Теобалд Леерс и шамбелана на Фердинанд - Робер дьо Бурбулон.

Триетажното шато с четириъгълна кула с часовник е реплика на френските замъци от XVIII век

"На пръв поглед сградата е скромна, не блести с лукс в сравнение с повечето дворци в Европа, но в нея има всичко необходимо и предлага целия комфорт на един представителен дворец", обяснява арх. Тилев. Той е впечатлен колко интелигентно и функционално е построена сградата според най-високите за времето си стандарти. Още със строителството в нея са положени най-модерни инсталации - навсякъде има парно отопление и топла вода, а местна централа е произвеждала тока.

На първия етаж са били покоите на княза - спалнята, личният кабинет, залата за аудиенции и залата за големи приеми, билярдна зала, музикален салон и голяма столова. На втория етаж са покоите на княгинята - спални, будоари, салони и помещения за гости. На третото ниво са живеели децата, гувернантките и обслужващия персонал. Някъде през 60-70 г. на ХХ век третият етаж е превърнат в луксозна станция за почивки на комунистическия елит, вследствие на което напълно е загубил оригиналния си вид. "Ще възстановим автентичността включително и с обзавеждането на първия и отчасти на втория етаж, а на третото ниво ще има музейна експозиция за тримата монарси, ползвали резиденцията", заяви арх. Тилев. Ще бъдат изложени различни предмети от бита, мебели, посуда, ще има и раздел за историята на строителството на двореца.
Сериозна реконструкция ще претърпят и някогашните конюшни, впоследствие превърнати в гаражи - т.нар. сграда Щал. Те ще бъдат адаптирани в

музей в две части - за историята на двореца и археологическа експозиция на останките, открити край близката крепост "Кастрици"

Двуетажната сграда, в която са живеели гвардейците от княжеската охрана и в която се е помещавала кухнята, ще бъде превърната в туристически информационен център.
В комплекса има още една историческа забележителност, която го прави много ценен за културния туризъм - антично-средновековната крепост "Кастрици", разположена наблизо край морето. С добре запазен античен слой тя също ще бъде реставрирана и консервирана, като средновековните пластове ще се възстановят дотолкова, доколкото посетителите да усетят начина на застрояване и мащабите на крепостта.

Сериозно благоустрояване вече е започнало и в парка, разположен на близо 600 декара - не по-малко ценно културно-историческо наследство. Уникален с огромното си разнообразие на дървесни и храстовидни видове, той всъщност е бил изграден върху голи хълмове и скалисти баири. Това е първият електрифициран парк в Европа. Повече от 100 г. обаче не е бил добре поддържан с изключение на някои от централните алеи, въпреки че от 1992 г. е обявен за паметник на градинското парково изкуство. Затова сега се налага поетапното подменяне на част от остарелите и загиващи растителни видове. Реставраторите обещават, че посетителите ще го видят в пълния му блясък, с нови алеи, осветление, напоителни системи, места за почивка. Една от най-впечатляващите зони в него е т.нар. френски парк, характерен със своята симетричност, единствен в България. Намира се около двореца и продължава на юг към морето. Останалата част е оформена като английски парк със свободни пейзажи. Няколкото оранжерии в ботаническата градина също ще бъдат реставрирани. Холандската оранжерия например по мнението на специалистите е истинско архитектурно бижу.

Голяма част от мебелите в двореца са оригинални - във викторианския стил Чипендер и Рококо

Те ще бъдат поставени и на оригиналните им места. Тези, които липсват, в бъдеще може да бъдат поръчани като пълно копие. Архитектите са открили поръчката за доставка на обзавеждането, произведено от известна английска фирма.
Освен за туристически посещения през цялата година реновираните сгради в резиденцията ще бъдат предлагани и за провеждане на различни конференции и семинари. За подобни прояви са подходящи някогашните конюшни, административната сграда с туристическия информационен център, сутерена на двореца. "По този начин ще използваме докрай потенциала на "Евксиноград" за разгръщане на културен туризъм", заяви ръководителят на проекта Надежда Йорданова. Вече се водят преговори с туристически агенции и туроператори за включването на "Евксиноград" в техните маршрути. Отделно, извън културно-историческата част на комплекса, е хотелската част - вили и бунгала до самия плаж, достъпът до които обещават да стане свободен за хората, решили да прекарат там лятната си ваканция.
"Напълно възможно е и самият дворец да продължи да се използва от властта за различни представителни събития като провеждане на заседания на правителството, посрещане на чуждестранни делегации", смята арх. Тилев. Според него това ще даде "живот" на двореца и ще го направи още по-атрактивен за туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай