Музей на виното привлича туристи в Мелник

Гостите дегустираха вина по рецепта на дедите ни

Музей на виното привлича туристи в Мелник | StandartNews.com

Благоевград. Музей на виното отвори врати в събота в сърцето на най-древния винарски регион в страната – Мелник. Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански тази година чества своя 10-годишен юбилей и посвети на него събитието.

Сред гостите бе и заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Създателят на музея Живко Литов и председателят на СХРТ Илия Пасков му подариха първата бутилка с еликсир от новооткрития музей. В избата под земята в няколко зали е подредена богата експозиция, която дава възможност на посетителите да проследят историята на виното и винопроизводството през хилядолетията. В трезора на музея е разположена специална секция мелнишки вина, произведени от винарските изби на региона Средна Струма.

В избата има и дегустационна зала. Новата и атрактивна придобивка ще помогне за развитието на винения туризъм. Гостите могат да отпият от божествената напитка и да открият своето вино. „Много години се готвихме за този момент. Събирахме древни инструменти за засаждане на грозде, за приготвяне и съхраняване на течния еликсир – оръдия на труда, мелачки, кошове. Предлагат се само домашни вина, произведени по рецепта и технология на дедите ни. Всичко е с гарантиран произход и качество. Мелник заслужава този музей. Вярвам, че с него ще дадем тласък на туризма", твърди Живко Литов, който е един от инициаторите.

Бум на туристи очаква и кметът на града Христо Ташев. Колекцията от вина към момента наброява около 400 бутилки, като сред тях има и скъпи експонати. Като консултанти при подбора им са привлечени местни енолози, които ще дават информация и ще разказват историята на лозарството и винопроизводството в региона. Хотелиерите от Сандански и Мелник очакват атрактивната сбирка да се превърне в една от туристическите атракции в Югозападна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай