Делчево иска екоселище в Пирин

Делчево иска екоселище в Пирин | StandartNews.com

Благоевград. Да се вдигне екоселище с къщи, характерни за различни държави. Това искат жителите на село Делчево, което е сгушено в полите на Пирин планина. Тъй като има голям интерес на наши и чужди туристи към селото, местните хора вярват, че трябва да осигурят нови атракции за гостите си. Разбира се, няма да стане лесно, но идеята си заслужава.

„Смятаме да поканим скоро чужди посланици, които да видят мястото, което сме избрали за вдигането на екоселището. Целта ни е там да се построят къщи, които са типични за различни държави - японски, руски, китайски, американски. На практика ще изникне интернационално екоселище, а гостите ще почиват в къща по избор", разкрива кметският наместник на Делчево Иван Панайотов. Той вярва, че ще се намери инвеститор, който да осъществи идеята.

Ако това не се случи, има и друг вариант. Управникът вече е обсъдил идеята с община Гоце Делчев. Целта е да се изготви проект и да се кандидатства за европейски средства. Стратегията за развитие на селището включва и построяването на лифт от града до Делчево и до параклиса „Свети Костадин".

„Искаме и висящ мост над 400-метрова пропаст да свързва пътя с римската стражева кула край селото", каза още Панайотов.

Бъдещото екоселище ще е в местността Ливадите, която се намира на 40 минути път над Делчево. Площта е над 15 декара и има достатъчно място за вдигане на уникалните постройки. В последните години заради наплива на туристи врати отвориха над 20 къщи за гости в селото, в които има почти 200 легла. Тук свой дом имат германски бизнесмен, холандски предприемач и полякиня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай