Бивш кмет води туристи на село с изкуство

Бивш кмет води туристи на село с изкуство | StandartNews.com

Изложби, пленери, литературни четения. Всички тези прояви водят все повече туристи в благоевградското село Делвино. В основата им е бившата кметица Добринка Александрова, която вае скулптури под артистичния псевдоним Бина Сандърс. Тя често кани в селището художници, поети, писатели, скулптори, фотографи.

„Да усетят и те магията на това място – чист въздух, кристална вода, не на последно място – културен център. Само на 4 километра от Благоевград е Делвино, искам да покажа, че на село има място и за изкуство", разкрива атрактивната скулпторка. Не крие, че се научила да вае фигури в академията на живота. От малка рисувала много добре.

"Пръв ръка ми подаде големият скулптор Крум Дерменджиев, светла му памет. На 16 години подредих първата си самостоятелна изложба. Вече имам над 10 зад гърба си", разказва дамата. Дълго време търсела себе си в изкуството. Не липсвали и тежките моменти.

"Гърчела съм се като змия, хвърлена в жарава. Но това е минало. Майсторя барелефи. В работите си представям най-често мизерния живот на българина", разказва тя. Сега готви нова изложба, която вече е кръстила „Сънища за будни". Защото е време да се събудим, да видим и да чуем, да отворим притъпените си сетива. По нейна инициатива преди десетина години конюшнята на село бе превърната в библиотека. Често бабите в Делвино показват книги на туристи в читалнята.

„Всички са учудени, че в селото ни няма нито лекар, нито училище, нито магазин, но пък има библиотека. Това е така, защото без книги не можем", категорична е Бина Сандърс. Благодарна е, че над 300 книги им осигурили от Министерството на културата, от Асоциация „Българска книга" и от Издателство „Захарий Стоянов". Благодарение на изкуството в Делвино идват все повече туристи, уверява бившата кметица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай