Български туроператори поемат закъсалите руски туристи

Български туроператори поемат закъсалите руски туристи | StandartNews.com

Варна. 1500 са руските туристи у нас ,изпратени от фалиралия руски туроператор „Лабиринт" чрез полетите ,осигурени от свързания с него „Идеал тур" и Оренбурските авиолинии. Това обяви на пресконференция във Варна зам.-министърът в оставка по икономика и енергетика Бранимир Ботев.

60% от закъсалите братушки, които не могат да се върнат в родината си , почиват по Южното Черноморие, а останалите 40 на сто по Северното Черноморие.

Авиолиниите, които осигуряват превоза и обратното връщане на тези туристи, отказват това поради фирмена задлъжнялост от туроператора до агента, осигуряващ седалките.

В МИЕТ още в събота по обяд са имали изпреварваща информация за обявяването на банкрута от страна на „Лабиринт".

След 6 часа анализи собствениците на трите големи български туроператори – „Гоу ту Холидей", Солвекс" и „Турал", посрещащи туристите на „Лабиринт", се съгласиха да поемат техния престой в българските хотели, независимо, че не са получили и стотинка от руския партньор, а и едва ли ще им бъде платено.

Става въпрос за милиони левове, каза зам.-министърът в оставка и чрез медиите изрази своята голяма благодарност за човешкото решение на въпроса.

След обявения банкрут хотелите в Египет например на часа натирили руските туристи с децата и багажите им направо на улицата, за да се чудят какво да правят и как да се прибират в родината си. Общо 25-30000 руснаци са клиентите на фалиралия туропетор в дестинации по цял свят в момента.

Големият проблем, че водещите руски туроператори нямат официален представител в България. Те не са вписани, нито пък техни представители като юридически лица в официалния туристически регистър на България. Заплащането на пакетите, на билетите, застраховки – е само на територията на Руската федерация, т.е. попадат под руска юрисдикция и съответния фонд руският „Тур помощ", за да се активира трябва да настъпят всички предварителни събития които да доведат до тяхната намеса. Това изисква много дълго време,а и е извън правомощията на българските власти.

Фалиралият туроператор е инкасирал пари от руските граждани, обявил е фалит и оттам нататък не се разплаща с никого.

Дали те имат застраховки които да покриват техния престой в чужбина "един Господ знае", каза Бранимир Ботев.

Това е ключовият проблем, който той смята да постави пред руските власти, ако има подкрепа от българското правителство - да бъдат направени у нас застраховките по престоя в България при настъпване на застрахователно решение.

Въпросът се нуждае от радикално решение, защото след фалита с „Нева" се случва сега и с втори руски туроператор, каза Ботев. Той изрази съжаление, че на парламента не му е останало време да приеме промените в Закона за туризма, които отварят врата за решение при такава ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай