200 лева за последно море през септември

200 лева за последно море през септември | StandartNews.com

60% от туристите в света търсят културни атракции по време на ваканцията си. Тази тенденция ще се засилва, показват данни на Световната организация по туризъм, обясни Живко Табаков - съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на организираната от в. "Стандарт" в петък в Поморие дискусия от кампанията "Чудесата на България". Сезонът върви успешно и се надяваме, че при добри атмосферни условия септември ще е по-успешен от май, подчерта Табаков. Той препоръча на бранша да увеличи заплатите на персонала си, за да гарантира, че ще си запази кадрите.

Нашенци залагат на родни хотели със СПА и на по-топла гръцка ваканция

Заради четирите почивни дни покрай 6 и 22 септември мнозина нашенци правят планове за последно есенно море. "Хотелите през август у нас и Гърция са препълнени, така че нямате шанс да попаднете на почивка под 100 лв. на вечер", казват туроператорите. Обичащите пътешествията обаче знаят, че с малко спестени пари могат да изкарат още една минипочивка идния месец. Затова и мнозина отсега си резервират почивките.

За по 169 лв. на човек можете да отидете дори до остров Тасос за 4 дни и 3 нощувки в 3-звездни бунгала. Организираните турове с автобус в Гърция също не са за подценване. Само срещу 299 лв. на човек може да се насладите на кратка ваканция до о. Лефкада за 5 дни и 3 нощувки. Ако сте фенове на пътешествията и обичате Будапеща и Виена, може да си позволите 5 дни и 3 нощувки срещу 275 лв. на човек. Все пак за по-нормални условия в четиризвезден хотел със закуска и вечеря на Халкидики ще трябва да се бръкнете с 530 лв. на човек.

По-голямата част от нашенците обаче се очаква да пътуват из родината си за предстоящите през септември дълги уикенди. 3 нощувки в апартхотел в с. Баня с минерален басейн, закуска и вечеря върви на цена от 105 лв. Следващата оферта с 3-дневен ол инклузив е 139 лв. 3 нощувки във Велинград започват от 147 лв., а нощувките ще ви излязат пък 196 лв.
Добра оферта има и в Луковит. Две нощувки на човек със закуски плюс басейн и СПА ще ви струват едва 47 лв. Туроператорите съветват да изберете дестинация с минерална вода, която ще ви възроди преди предстоящата зима.

Холандец и англичанин правят бира с лактобацилус булгарикус

Карл Роял от Холандия и Реми Чалонер от Великобритания създадоха бира с лактобацилус булгарикус. Двамата приятели обясняват, че това е хибриден вид пиво, което е много свежо и ниско алкохолно и затова е подходящо за лятото, казаха те пред БГНЕС. "В последните години това, което ние направихме, бе да се заровим в българската история и да обръщаме повече внимание на това какво консумират хората, как се хранят, защо се хранят така, какво предпочитат. Естественият резултат беше - ако тук имаме прекрасно кисело мляко, защо да не пробваме със същата бактерия, от което е направено, за да направим бира", каза находчивият холандец. Карл и Реми са приятели и очевидно си пият бира заедно. "Работата ни е да пием бири заедно", шегува се Карл, но оставяйки шегата настрана, обяснява, че Реми е изключително талантлив пивовар. Свързващият елемент при двамата е мисленето за бирата и философията в производството.
Карл и Реми произвеждат 8 различни вида бира, сред които с люти чушки, смокини или дюля.
Освен новото пиво с лактобацилус булгарикус тези дни предстои да излезе на пазара и друга тяхна бира с лимец.

400 души блокираха път от "Тракия" към Камено

Над 400 жители на Камено блокираха в събота сутринта пътя към Южното Черноморие, който минава от магистрала "Тракия" през центъра на града и води към курортите на юг. Местните хора спряха от 8 до 10 часа движението на коли и обсадиха шосето с плакати "Искаме пътища за Камено".
Причината за протеста им е окаяното състояние на околовръстното шосе на Камено, през което минава основно трафикът от тежкотоварни автомобили. Местните жители от години се оплакват от траповете по пътя, които трошат колите им, пълнят с прах къщите и представляват сериозен риск за катастрофи. Протестиращите организираха подписка, в която настояват държавата спешно да ремонтира участъка. Искането на хората подкрепи и кметът на общината Жельо Вардунски. Целият трафик към Южното Черноморие, който преминава от магистрала "Тракия" през Камено, бе пренасочен за два часа сутринта през разбитото околовръстно шосе, заради което хората се вдигнаха на бунт. От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че за тази година не са предвидени средства за ремонт на Околовръстното. В официална позиция АПИ обяви, че търси възможности за осигуряване на финансиране на ремонта на Околовръстния път на гр. Камено. Пътят е плануван в бюджета на АПИ за текущ ремонт през 2017 г. Ограничената финансова рамка на агенцията не позволява участъкът да бъде включен в инвестиционните програми до края на тази година. Отсечката има нужда от реконструкция, но за пълното възстановяване на технико-експлоатационното й състояние са нужни над 2 милиона лева, съобщават от пресцентъра на АПИ.

Елешница чака туристи на фолклорен фестивал

Разложкото село Елешница и този месец ще се разтърси от песни и танци. Ако на 8 и 9 юли тук властва рокът, то на 27 август на мода ще е народната ни музика. Селището ще бъде огласено от изпълненията на стотици самодейци. Третото издание на фолклорния фестивал "Фолклорна среща" ще доведе и много туристи от курортите Разлог и Банско. Целта му е да съхрани и популяризира българското фолклорно наследство, да представи пъстротата на народното изкуство и носиите, да насърчи приемствеността на младото поколение и приобщи населението към активно общуване с фолклора.
Интересът към това културно мероприятие всяка година се увеличава и привлича все повече хора. Участие са заявили местни и гостуващи групи и състави от цяла България. Фестивалът има конкурсен характер, а оценяващото жури се състои от професионалисти в областта на българския фолклор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай