10 на сто ръст на руски туристи през лятото

Сергей Лукянчук

10 на сто ръст на руски туристи през лятото | StandartNews.com

10 на сто ръст на руските туристи в България прогнозира за идващото лято Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Дипломатът бе гост на тържеството по повод 138-ата годишнина от освобождението на Добрич то турско робство и поднесе венец на паметника на ген.- лейтенант Цимерман. Спадът на руски туристи през миналата година в страната ни е бил около 20 на сто, каза в отговор на въпроси Лукянчук.

"Вървят консултации между министерството на туризма в България и ръководителя на Ростуризъм Олег Сафонов по повод предстоящото очаквано увеличение на руски туристи в България. Тук обаче трябва да се има предвид и капацитетът, който има България. Знаем също, че през 2015 година туристи от други страни компенсираха отсъствието на руски туристи - от Полша, Германия, Скандинавия. Интерес има, още повече има и дългогодишни традиции. Това, което руснаците търсят е подобряване на организацията на услугите и нови предложения, в това число един от факторите, който ще окаже влияние е и факторът безопасност" - каза Ликянчук.

Консулът съобщи още, че областите Екатерининбург и Калининград са заявили желание и вече е подписано намерението за чартърни полети до България. Така че минимум два ще има и се очакват още 6 чартърни линии допълнително, като не изключвам, че те могат да станат и редовни линии до България, но това е решение на ниво Междуведомствена комисия", каза Ликянчук.

По отношение на спада на туристи от Русия у нас, дипломатът коментира, че факторите, които оказват влияние са много - не само това, което предлагат на пазара Египет и Турция, а най-вече икономическите фактори. Той заяви, че няма ръст в търговския стокообмен между двете страни, но добави, че много активно се коментира между двете държави организацията на детския отдих.

"През 2015 година се отчете спад в интереса и сделките с недвижими имоти от руски граждани в България, който стигна до 30 на сто, смело може да се каже. Но сега, зная, че спадът е спрян и дори самите българи проявяват интерес и купуват недвижими имоти по Черноморското крайбрежие, но икономическата ситуация мисля, че въведе пауза на този пазар", сподели дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай