Защо електромобилите влизат трудно на пазара

Увеличение има при почти всички марки

Защо електромобилите влизат трудно на пазара | StandartNews.com

Една от основните пречки пред масовото внедряване на електрически превозни средства е цената. Електромобилите са твърде скъпи, като средната цена достигна рекордно високо ниво по-рано това лято от 66 000 долара, което е разочароващо, защото автомобилната индустрия винаги е обещавала, че цените ще паднат, тъй като батериите за EV станат по-ефективни за производство, пише The Verge.

Но още по-разочароващо е скоростта, с която цените на електромобилите се увеличават в сравнение с техните еквиваленти на газ. Според анализ от базата данни за покупка на автомобили iSeeCars, цените на електрическите автомобили отбелязват годишно увеличение от 54,3 процента, докато колите, задвижвани с газ, са се повишили само с 10,1 процента.

Причината за цените на електромобилите е многопластова. Има глобален недостиг на чипове, който причини огромни производствени проблеми за индустрията и води до срив на продажбите на автомобили. Контраинтуитивно, високите цени на бензина накараха купувачите да започнат да купуват електромобили, което доведе до рязък спад в наличностите.

iSeeCars анализира цените на над 13,8 милиона употребявани коли, продадени между януари и юли 2021 г., както и тези коли, продадени през същия период на 2022 г.

Според тях цените на електромобилите са скочили през януари 2022 г., с 54,1 процента в сравнение с предходната година, благодарение на високите цени на бензина, които доведоха до скок в търсенето на plug-in превозни средства. Увеличенията на цените както за електромобилите, така и за превозните средства на газ спадат през март, но докато те намаляват за конвенционалните превозни средства, се повишиха отново за електромобилите.

Интересното е, че двата електромобила, които отбелязаха най-големите скокове на цените през годината, са и две от най-достъпните автомобили на пазара: Nissan Leaf и Chevy Bolt EV. Leaf сега се продава средно за 28 787 долара, което представлява 45% увеличение в сравнение с предходната година. Смята се обаче, че Nissan обмисля дали да прекрати прозиводството през следващите години. Междувременно Bolt, който наскоро получи огромна отстъпка в цената, струва средно 28 291 долара, което е 29,3% скок спрямо 2021 г.

Автомобилите на Tesla са поскъпнали средно с 19,2 процента, като Model S отбелязва най-голям скок в цената от 27,5 процента до 83 078 долара. Единственият EV, който поевтинява, според iSeeCars, е Porsche Taycan, който падна с 3,5 процента до 138 033 долара. Това намаление предполага, че има таван на това, което купувачите на автомобили са готови да платят за употребяван EV - дори такъв като Porsche.

В по-общ план цените на електромобилите се покачват на фона на променящите се пазарни условия и растящите цени на суровините, по-специално за ключовите материали, необходими за батериите за електромобили. Цените на батериите намаляват от години, но някои експерти прогнозират, че рязкото увеличение на минералите в батериите през следващите няколко години може да доведе до покачване на разходите за клетки с до 20 процента .

Но този скок на цените може да не е дълъг. Според изпълнителния анализатор на iSeeCars Карл Брауер, има куп положителни развития на хоризонта, които могат да доведат до стабилизиране на цените на електромобилите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай