TikTok ще работи с Oracle за защита на данните на потребителите

TikTok се сблъсква с години на критика за потенциално излагане на опасност на данните на американски потребители в Китай

TikTok ще работи с Oracle за защита на данните на потребителите | StandartNews.com

TikTok обяви, че е започнал да насочва данните на американски потребители към базирани в САЩ сървъри, собственост на Oracle. Според BuzzFeed News обаче служителите на TikTok, базирани в Китай, „многократно“ са осъществявали достъп до данните на потребителите в САЩ в продължение на поне няколко месеца.

В записи на вътрешни срещи на персонала и презентации, служителите на TikTok са споменали, че трябва да поискат от своите колеги в Китай достъп до потребителски данни в САЩ, тъй като те самите не са имали такъв. Според член на екипа на отдела за доверие и безопасност на TikTok, те са „имали достъп до всичко“.

TikTok се сблъсква с години на критика за потенциално излагане на данните на американски потребители в Китай, където е базирана компанията майка на TikTok, ByteDance. През 2020 г. бившият президент Доналд Тръмп заплаши TikTok с национална забрана и се опита да принуди компанията да отдели базираните в САЩ активи от ByteDance, наричайки го заплаха за националната сигурност.

Въпреки че TikTok никога не е продавал базираните си в САЩ активи, мрежата обсъди превръщането на американската софтуерна компания Oracle в свой „доверен технологичен партньор“. Сделката изглеждаше финализирана, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, но в крайна сметка се появи отново през март с доклади за нещо, наречено Проект Тексас.

Тази инициатива, която се отнася до базираната в Тексас централа на Oracle, трябва да пази данните на американските потребители в сървърите на Oracles, като забранява достъпа на базирания в Китай ByteDance. Изглежда, че тази сделка е в ход, тъй като TikTok обяви прехода си към сървърите на Oracle.

Компанията добавя, че ще използва своите базирани във Вирджиния и Сингапур сървъри за архивиране, но има за цел да изтрие личните данни на потребителите от тези сървъри, за да „се насочи към облачните сървъри на Oracle, разположени в САЩ“. Не е ясно кога TikTok планира да направи пълна промяна към сървърите на Oracle.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай