Неделя,

TikTok ще работи с Oracle за защита на данните на потребителите

От: екип на Стандарт -
214
TikTok ще работи с Oracle за защита на данните на потребителите
A
A
A

TikTok обяви, че е започнал да насочва данните на американски потребители към базирани в САЩ сървъри, собственост на Oracle. Според BuzzFeed News обаче служителите на TikTok, базирани в Китай, „многократно“ са осъществявали достъп до данните на потребителите в САЩ в продължение на поне няколко месеца.

В записи на вътрешни срещи на персонала и презентации, служителите на TikTok са споменали, че трябва да поискат от своите колеги в Китай достъп до потребителски данни в САЩ, тъй като те самите не са имали такъв. Според член на екипа на отдела за доверие и безопасност на TikTok, те са „имали достъп до всичко“.

TikTok се сблъсква с години на критика за потенциално излагане на данните на американски потребители в Китай, където е базирана компанията майка на TikTok, ByteDance. През 2020 г. бившият президент Доналд Тръмп заплаши TikTok с национална забрана и се опита да принуди компанията да отдели базираните в САЩ активи от ByteDance, наричайки го заплаха за националната сигурност.

Въпреки че TikTok никога не е продавал базираните си в САЩ активи, мрежата обсъди превръщането на американската софтуерна компания Oracle в свой „доверен технологичен партньор“. Сделката изглеждаше финализирана, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, но в крайна сметка се появи отново през март с доклади за нещо, наречено Проект Тексас.

Тази инициатива, която се отнася до базираната в Тексас централа на Oracle, трябва да пази данните на американските потребители в сървърите на Oracles, като забранява достъпа на базирания в Китай ByteDance. Изглежда, че тази сделка е в ход, тъй като TikTok обяви прехода си към сървърите на Oracle.

Компанията добавя, че ще използва своите базирани във Вирджиния и Сингапур сървъри за архивиране, но има за цел да изтрие личните данни на потребителите от тези сървъри, за да „се насочи към облачните сървъри на Oracle, разположени в САЩ“. Не е ясно кога TikTok планира да направи пълна промяна към сървърите на Oracle.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички