TikTok планира още два центъра за данни в Европа

Компанията има над 125 милиона активни потребители в Европейския съюз

TikTok планира още два центъра за данни в Европа | StandartNews.com

Китайската социална медийна компания TikTok планира да отвори още два центъра за данни в Европа, e казал висш изпълнителен директор. Това е ход, който може да смекчи опасенията относно сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния натиск върху компанията.

TikTok се стреми да увери правителствата и регулаторите, че личните данни на потребителите не могат да бъдат достъпни и съдържанието им не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или някой друг под влиянието на Пекин.

Приложението за споделяне на кратки видеоклипове, собственост на китайската ByteDance, има за цел да разшири съхранението на данни в Европа, като плановете са за втори център за данни в Ирландия с доставчик на услуги трета страна. Европейските потребителски данни на TikTok ще започнат да мигрират тази година, като ще продължат през 2024 г.

Компанията също така отчете средно 125 милиона месечни активни потребители в Европейския съюз между август 2022 г. и януари 2023 г. Това подлага социалната мрежа на по-строги правила на ЕС за онлайн съдържание, според Закона за цифровите услуги.

Съгласно закона компании с повече от 45 милиона потребители са много големи онлайн платформи и изисква от тях да извършват управление на риска, външен и независим одит, да споделят данни с власти и изследователи и да приемат кодекс на поведение.

Европейската комисия даде на онлайн платформите и търсачките срок до 17 февруари да публикуват броя на своите месечни активни потребители. Много големите онлайн платформи разполагат с четири месеца, за да се съобразят с правилата или рискуват глоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай