Срещу Meta е заведено дело за събиране на потребителски данни с рекламни цели

За никого не е тайна, че големите медийни платформи и социални мрежи анализират информацията, която потребителите разглеждат, за да им предлагат рекламни предложения

Срещу Meta е заведено дело за събиране на потребителски данни с рекламни цели | StandartNews.com

ИТ фирмите са обект на внимание от страна на регулаторните органи и законодателите по целия свят, а редица частни лица се опитват да ги изобличат в неетични бизнес практики. В Обединеното кралство е подаден съдебен иск срещу Meta за това, че събира данни за потребителите, за да ги предава на рекламодатели.

За никого не е тайна, че големите медийни платформи и социални мрежи анализират информацията, която потребителите разглеждат, за да им предлагат рекламни предложения. По този начин технологичните корпорации печелят пари, като предлагат по-ефективна реклама на корпоративните клиенти, а потребителят получава безплатен достъп до медиите в замяна на такива недоброволни разкрития за себе си.

Не всички са доволни от това положение на нещата. Bloomberg съобщава, че във Върховния съд в Лондон е постъпил иск от адвокатската кантора AEO, представляваща активистката Таня О'Карол, която редовно се застъпва за гражданските права в технологичната индустрия. Искът обвинява Facebook, че нарушава общите изисквания за поверителност, като обработва лични данни, за да ги изпраща на рекламодатели. Според ищеца потребителите в такава ситуация са подложени на своеобразно наблюдение, за да им бъдат натрапвани реклами.

Представители на Meta заявиха в коментар за Bloomberg, че компанията дава възможност на потребителите да регулират списъка с данни, събирани от софтуерните платформи, както и че провежда съпътстваща разяснителна работа с аудиторията. Според изявлението Meta се отнася сериозно към сигурността на информацията и разбира колко важна е тя за потребителите. Все още не са заведени съдебни дела срещу компанията пред съответните органи в Обединеното кралство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай