Сгъваемите устройства са единственото светло петно в свиващия се пазар

IDC очаква пазарът на смартфони като цяло да отбележи лек спад през 2023 година

Сгъваемите устройства са единственото светло петно в свиващия се пазар | StandartNews.com

Анализаторската къща IDC прогнозира продължителен значителен ръст в продажбите на сгъваеми смартфони през 2023 г., тъй като на пазара ще се появят нови производители и модернизирани устройства, като посочва форм-фактора като единствения положителен елемент на пазара в момента.

IDC прогнозира 50,5% годишно увеличение на световните доставки на сгъваеми смартфони през 2023 г. до 21,4 млн. броя. Доставените през 2022 г. 14,2 млн. единици са малко повече от прогнозите на IDC.

IDC очаква доставчиците на сгъваеми устройства да продължат да увеличават броя на този вид модели всяка година, за да достигнат 48,1 млн. единици през 2027 г., което представлява пазарна стойност от 42 млрд. долара. Въпреки че това ниво на растеж вероятно ще означава увеличаване на дела на сегмента в общия пазар на смартфони, той все още представлява малък дял. За 2022 г. данните на IDC приписват на сгъваемите и флип устройствата дял от 1,2% от общия пазар, като се очаква той да нарасне до 3,5% през 2027 година.

Анализаторската къща отбеляза, че форм-факторът остава "единствената положителна точка" в общия пазар на смартфони, който през 2022 г. е намалял с повече от 11%. Тя добави, че въпреки че през 2022 г. е имало 10-процентен спад в ASP на сгъваемите устройства, те са останали в премиум сегмента.

"IDC е свидетел на значителни подобрения в издръжливостта и конструкцията, докато цялостното потребителско изживяване е повишено с напредъка в софтуера и хардуера при всички доставчици", заявиха от компанията. "Очаква се повече модели както от нови, така и от настоящи доставчици да внесат допълнителни подобрения и усъвършенствания в категорията, за да спомогнат за по-нататъшното ѝ приемане."

Въпреки че се очаква сгъваемите устройства да продължат да се радват на все по-голямо влияние, IDC очаква пазарът на смартфони като цяло да отбележи лек спад през 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай