Sega ще купи разработчика на Angry Birds за 1 млрд. долара

Финландският разработчик Rovio надгражда успеха на оригиналната игра с няколко продължения, анимационен сериал и два пълнометражни филма

Sega ще купи разработчика на Angry Birds за 1 млрд. долара | StandartNews.com

Японският конгломерат Sega Sammy Holdings почти е постигнал споразумение за закупуване на финландската компания Rovio, разработила мобилния хит Angry Birds, за около 1 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Ако преговорите не се провалят и проточат, сделката може да бъде обявена в началото на следващата седмица.

Sega Sammy Holdings възникна през 2004 г. от сливането на производителя на аркадни игри Sammy и разработчика на игри Sega. Простата, но пристрастяваща игра Angry Birds се оказа новаторска мобилна игра през 2009 г., когато смартфоните едва започваха да навлизат. Играчът използва прашка, за да се опита да удари с цветни птици зелените прасета, които се крият зад различни структури. Тя беше първата от мобилните игри, която беше изтеглена 1 милиард пъти, а миналата година броят им надхвърли 5 милиарда.

Финландският разработчик Rovio надгражда успеха на оригиналната игра с няколко продължения, анимационен сериал и два пълнометражни филма. През 2017 г. компанията излезе на борсата с надеждата да набере инерция за растеж. Rovio не успя да повтори успеха на Angry Birds и преди около месец компанията влезе в преговори за придобиване на израелската Playtika за 750 млн. евро, но диалогът не завърши със сделка.

По данни на Newzoo BV потребителските разходи за мобилни игри са намалели с 6,4 % през миналата година до 92,2 млрд. долара - около половината от общите продажби на софтуер за игри, като другата половина идва от сегментите на конзолите и персоналните компютри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай