Русия помогна на НАСА да поддържа връзка с МКС след авария

МКС и екипажът на станцията не са били застрашени

Русия помогна на НАСА да поддържа връзка с МКС след авария | StandartNews.com

Центърът за контрол на полетите на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) в Хюстън загуби връзка с Международната космическа станция във вторник сутринта поради проблеми с електрозахранването. Докато повредата се отстраняваше, агенцията се свърза с астронавтите чрез руската комуникационна система, за да обясни какво се случва.

"Тази сутрин  имахме проблеми с електрозахранването на МКС в Хюстън и загубихме възможността да изпълняваме команди, включително гласова комуникация и получаване на телеметрични данни, проблемът не беше на станцията, той се случи изцяло на Земята" - цитира източникът ръководителя на програмата за МКС в НАСА Джоел Монталбано.

Представителят на аерокосмическата агенция заяви, че в рамките на 20 минути след възникването на проблема с електрозахранването на МКС с помощта на руските системи е успял да се свърже с екипажа и да му обясни какво се случва. Отбелязва се, че МКС и екипажът на станцията не са били застрашени. Според наличните данни MCC в Хюстън е бил превключен на резервно захранване за 90 минути, след което комуникацията със станцията е била възстановена.

"През целия днешен ден ще проучваме какво се е случило и се надяваме, че до края на деня ще работим нормално", заяви говорител на НАСА, изразявайки благодарност към всички партньори на МКС от страна на аерокосмическата агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай