На Земята ще падне огромна част от китайска ракета

Все още не се знае мястото, на което това ще се случи

На Земята ще падне огромна част от китайска ракета | StandartNews.com

Първата 21-тонна степен на китайската ракета Changcheng-5B, която наскоро беше използвана за изстрелването в космоса на лабораторния модул Wentian за китайската орбитална станция, ще падне неконтролируемо на Земята през следващите няколко дни, което може да представлява опасност за хората. Джонатан Макдауъл, експерт по проследяване на космически отпадъци и други обекти в Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън", сподели притесненията си в редица научни издания.

Китай успешно проведе мисия за извеждане на лабораторния модул Wentian в космоса и свързването му с орбиталната станция Tiangong. След това обаче в космоса остана отработена степен на носителя, която се очаква да навлезе в земната атмосфера и да падне през следващите няколко дни, но никой не знае в кой район на света ще се случи това.

Източникът отбелязва, че Китай вече е провеждал подобни изстрелвания през 2020 и 2021 г., когато основната мисия е била придружена от неконтролируемо падане на отработени части от тежките ракети "Чанчън-5Б". Джонатан Макдауъл заяви, че САЩ се справят по-добре с изхвърлянето на ускорителите, докато Китай не винаги е обръщал достатъчно внимание на този въпрос.

В момента е трудно да се каже къде точно ще падне отработената степен на китайската ракета. Американската армия, която следи движението на изкуствените обекти в орбита, все още не е направила никакви официални изявления или предупреждения. Аерокосмическата корпорация, която редовно предупреждава за навлизане на големи изкуствени обекти в земната атмосфера, също не е направила изявление.

Всъщност вероятността да пострадат хора при падането на отработената степен на ракетата Changcheng-5B е минимална. Важно е обаче да се разбере, че ракетата е огромна, така че ако падне в населена част на планетата, последствията могат да бъдат ужасни. Припомняме, че по-рано тази седмица канадски учени публикуваха резултатите от проучване, което показа, че през следващите десет години има 10% вероятност космически отломки да убият някого на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай