Meta ограничава използването на рекламни данни за Facebook Marketplace, за да избегне нови глоби

Facebook Marketplace е онлайн услуга за обяви, стартирана през 2016 г., която позволява на потребителите на Facebook да купуват и продават почти всичко

Meta ограничава използването на рекламни данни за Facebook Marketplace, за да избегне нови глоби | StandartNews.com

Компанията майка на Facebook предостави ключови уверения на антитръстовите регулатори в Обединеното кралство в опит да разсее опасенията относно начина, по който използва рекламни данни в полза на собствените си продукти. За тази цел компанията ще ограничи използването на рекламни данни на други компании за своята услуга Facebook Marketplace, като според Meta това ще стане чрез въвеждането на "нови технически системи".

Новината дойде по-рано тази седмица, когато Meta обяви, че продава GIF платформата Giphy за 53 млн. долара, три години след като я купи за 400 млн. долара. Продажбата бе извършена след съдебно разпореждане, издадено от Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) през октомври миналата година. През април CMA също така блокира придобиването на Activision от Microsoft на стойност 68,7 млрд. долара, след което последният обжалва решението на британския регулатор.

Facebook Marketplace е онлайн услуга за обяви, стартирана през 2016 г., която позволява на потребителите на Facebook да купуват и продават почти всичко. Като се има предвид, че Meta може да получи информация за интересите на потребителите чрез техните онлайн реклами във Facebook, CMA твърди, че това дава на Meta несправедливо предимство, като позволява показването на по-подходящи продукти в потока на потребителите на Marketplace - в ущърб на рекламодателите на платформата. През юни 2021 г. Европейската комисия (ЕК) и CMA обявиха съвместни усилия за разследване на тази практика на Meta, а през август CMA обяви официално разследване. ЕК последва примера му четири месеца по-късно.

Сега обаче CMA за първи път сигнализира, че е готова да прекрати делото, след като получи конкретни ангажименти от Meta. Те включват ограничаване на използването на рекламни данни на други компании за своята услуга Facebook Marketplace, което според Meta ще стане чрез внедряване на "нови технически системи". Освен това Meta заяви, че ще обучи служителите си, за да гарантира, че няма да използват данни на рекламодатели, когато разработват нови продукти за използване на пазара в Обединеното кралство, които биха могли да влязат в пряка конкуренция с рекламодателите.

CMA заяви, че възнамерява да изпълни този ангажимент, който включва възможността рекламодателите да се откажат от използването на техните данни за подобряване на рекламната платформа Facebook Marketplace. Съобщението ще бъде последвано от едномесечен период на консултации, който ще приключи на 26 юни. Ако очакванията на британския регулатор се оправдаят, това на практика ще сложи край на разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай