Китай ще ускори внедряването на 5G

Само през тази година в страната ще бъдат изградени 600 000 базови станции

Китай ще ускори внедряването на 5G | StandartNews.com

Китайският министър на промишлеността и информационните технологии Джин Джуанлун заяви, че страната ще ускори изграждането и внедряването на 5G мрежи и ще насърчи научноизследователската и развойната дейност в областта на 6G. Само през тази година в Китай ще бъдат изградени стотици хиляди базови станции за мрежите от последно поколение.

Според министъра, в момента Китай е начело на развитието на 5G. Така в страната вече са изградени над 2,54 млн. базови станции, а броят на потребителите на смартфони с поддръжка на 5G надхвърля 575 млн. души. По думите му през тази година Поднебесната империя възнамерява да изгради още 600 000 базови станции от пето поколение, с което да увеличи броя им с почти една четвърт.

Министерството заяви, че 5G се използва в повече от половината от най-важните сектори на икономиката, включително минното дело, пристанищата, енергетиката и авиацията. Министърът призова за разширяване на свръхбързата безжична технология, особено в промишлеността. Той заяви, че страната ще пусне в експлоатация над 10 000 производствени съоръжения с интегрирани решения, базирани на 5G, по време на 14-ия петгодишен план (2021-2025 г.) като част от по-голям план за развитие на индустриалния интернет.

Известно е, че Китай вече е създал специална група за насърчаване на 6G - това ще бъде водещата китайска платформа за развитие на свързаността от шесто поколение и международно сътрудничество. Това ще ускори развитието на технологията 6G.

Междувременно 5G оборудването на големите китайски производители Huawei и ZTE вече на практика беше изтласкано от САЩ, а сега, под натиска на САЩ, не е изключено и спирането на използването му и в Европа. По последни данни германското правителство подготвя закони, които ще принудят местните телекомуникационни оператори да откажат използването на определени видове оборудване на посочените китайски марки в 5G мрежите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай