Какво е Swift и какво ще се постигне, ако Русия бъде изключена?

САЩ, Канада, Великобритания и Германия се споразумяха да отстранят "избрани руски банки" от международната платежна система

Какво е Swift и какво ще се постигне, ако Русия бъде изключена? | StandartNews.com

Нахлуването на Русия в Украйна засили натиска за по-строги икономически санкции срещу Москва. В събота вечерта САЩ, Канада, Обединеното кралство и Германия се споразумяха да отстранят "избрани руски банки" от Swift - основната световна мрежа за международни плащания - с цел да се удари руската търговия.

Какво е Swift?

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) е основната система за прехвърляне на съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания, което позволява безпроблемно протичане на международната търговия. Тя се е превърнала в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 г. около 38 милиона трансакции са били изпратени всеки ден през платформата Swift, което е улеснило сделки на стойност трилиони долари.

Кой е собственик на Swift?

Основаната през 70-те години на миналия век компания Swift е кооператив на хиляди институции членки, които използват услугата. Компанията - собственик е базирана в Белгия и досега е оставала неутрална в търговските спорове.

До какво ще доведе изключването от Swift?

Обикновените транзакции ще трябва да се извършват директно между банките или да се насочват през нововъзникващи конкурентни системи, което ще увеличи разходите и ще доведе до забавяния.

Защо някои страни първоначално не искаха да въведат забрана?

Една от причините беше, че въздействието върху руските предприятия може да не е толкова сериозно. Ръководителят на една от големите руски банки - ВТБ, заяви наскоро, че банката би могла да използва други канали за размяна на платежни нотификации, като телефони, чат приложения, или електронна поща.

От ръководството на Finansiv - една от родните компании във финансовия сектор, коментираха, че руските банки биха могли да насочват плащанията през държави, които не са наложили санкции, като например Китай, който създаде своя собствена платежна система, конкурираща се със Swift.

“Swift е система за съобщения между финансовите институции, а не система за реално прехвърляне не средства. Това значи, че  потенциалното изключване на Русия би довело единствено до по-трудна комуникация между руските финансови институции и западните” - добави основателят на Finansiv, Александър Иванов.

Ще засегне ли забраната на Swift други държави?

Администрацията на Байдън се опасяват, че забраната може да навреди на съюзниците ѝ също толкова, колкото и на руските фирми. Русия е голям купувач на чуждестранни промишлени стоки, особено от Нидерландия и Германия. Русия е основният доставчик на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива в ЕС и европейските държави може да се затруднят да намерят заместващи доставчици. Въпреки това ЕС също застана зад забраната. Забраната на Русия да използва Swift може да ускори използването на конкурентната китайска система Cips. Съществуват и опасения, че това може да навреди на статута на щатския долар като световна резервна валута и да ускори използването на алтернативи като криптовалутите.

Длъжни ли са собствениците на  Swift да наложат икономическите санкции?

В миналото собствениците на Swift се противопоставяха на призивите за налагане на забрани на определени държави, като се определяха като неутрални. Но през 2012 г. Европейският съюз забрани на Swift да обслужва ирански фирми и лица, на които са наложени санкции във връзка с ядрената програма на Техеран, създавайки прецедент за действия срещу Русия. Говорител на Swift отказа да каже как организацията ще реагира на евентуални санкции от страна на САЩ, съобщи Ройтерс.

Тук може да прочетете повече технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай