Илон Мъск: Хора ще стъпят на Марс до пет, най-много десет години

Kъм червената планета гледат също НАСА и Китай с планувани полети до 2030 година

Илон Мъск: Хора ще стъпят на Марс до пет, най-много десет години | StandartNews.com

Основателят на SaceX и Tesla Илон Мъск заяви, че планира да направи така, че в рамките на най-много 10 години първите хора да кацнат на Марс. Коментарът на най-богатия човек на планетата дойде по време на негово участие в епизод на подкаста на Лекс Фридман, публикуван във вторник.

Мъск отговори на водещия кога според него човешко същество ще стъпи на Марс след повече от 10 секунди размисъл. Предприемачът, чието богатство се оценява на 278 милиарда долара, заяви: В най-добрия случай това ще стане до около 5 години. В най-лошия – след 10.

Илон Мъск сподели със слушателите на подкаста, че основните трудности идват от инженерна гледна точка и са свързани с кацането на хора на Червената планета. Това трябва да стане с космическия кораб Starship, който беше определен от Мъск като ракета от следващо ниво.

Космическият кораб на Мъск е предназначен за „превоз на екипажи и товари до околоземна орбита, Луната и Марс, дори по-далеч“, гласи описанието му на сайта на  SpaceX. Когато бъде завършен, той ще бъде „най-мощната ракета-носител в света, разработвана някога, с възможност да пренася над 100 тона“.

Миналия май Starship завърши своя пети тестов полет на голяма надморска височина, а пътуването до Луната през 2023 г. е планирано да бъде първата частна лунна мисия. Въпреки сериозният напредък, наблюдаван при кораба, Мъск твърди, че най-голямата пречка продължава да бъде чистата цена за шестмесечно пътуване до Марс, както и създаването на постоянен аванпост на планетата.

Мъск и SpaceX обаче не са единствените, които се опитват да стигнат до Марс в близко бъдеще. Към Червената планета гледат от НАСА, както и от китайската космическа програма, като и двете страни твърдят, че могат да реализират полет до 2033 година.

А тук ще намерите още технологични новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай