Honda Motor създаде подразделение, специализирано в електрическите превозни средства

На компанията ще бъде поверено и създаването на софтуер за управление на автомобилите от тази марка

Honda Motor създаде подразделение, специализирано в електрическите превозни средства | StandartNews.com

В стремежа си да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. японската компания Honda Motor Corp. обяви тази седмица промени в организационната си структура, които ще включват специализирано звено, посветено на разработването на електрически автомобили и задвижвания за тях, както и на софтуер. Новата организационна структура ще бъде въведена от първи април тази година.

Тези функции сега са консолидирани в отдела, отговарящ за бизнес развитието. Новото звено, Electrification Business Development Operations, ще контролира разработването на електрически автомобили с батерии, както и на автомобили с водородни горивни клетки, като японската компания все още не е забравила за двигателите с вътрешно горене. Отделна структура ще бъде центърът за разработка на електрически превозни средства на Honda Motor. На компанията ще бъде поверено и създаването на софтуер за управление на автомобилите от тази марка.

В същото подразделение специалисти на Honda ще се занимават и с разработването на мотоциклети и електрооборудване. На хоризонтално ниво всяко подразделение ще си сътрудничи със собствения си основен бизнес: отделно за автомобили и отделно за мотоциклети и електрооборудване. В същото време Honda Motor промени регионалната си бизнес структура. Вместо в шест макрорегиона, от първи април тя ще управлява дейността си само в три. Северна Америка и Китай ще запазят своята независимост, докато останалите региони ще бъдат обединени в един, който ще отговаря за бизнеса в Южна Америка, Япония, Азия и Океания, Европа, Африка и Близкия изток.

Електрификацията на автомобилния парк в тези региони ще бъде в съответствие с глобалната стратегия на Honda, но вече е ясно, че регионалните специфики ще останат. В Северна Америка например компанията ще разчита на партньорство с GM през следващите няколко години, преди да премине към собствена платформа, като същевременно ще развива партньорство със Sony, а в Китай и на родния си пазар японският автомобилен производител ще следва отделна стратегия за развитие. Компанията не възнамерява да се откаже от производството на двигатели с вътрешно горене до 2040 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай