Фолксваген поднесе голяма изненада. С бензиновия двигател

Радост за милионите почитатели на традиционните автомобили

Фолксваген поднесе голяма изненада. С бензиновия двигател | StandartNews.com

Европейският съюз може и да планира забрана за продажбите на нови бензинови и дизелови коли, както и на хибридни автомобили от 2035 г., но един от най-големите производителин на автомобили в света - "Фолксваген" (Volkswagen), все още смята, че бъдещето за двигателите с вътрешно гориво е обещаващо. 

Двигателят с вътрешно горене трябва да остане на пазара

Оливер Блуме, който в края на миналото лято пое поста на главен главен изпълнителен директор на германския автомобилостроителен концерн, смята, че "двигателят с вътрешно горене трябва да остане на пазара, тъй като е много популярен в редица региони на света", информира авторитетното издание "Аутомобил вохе".

Същевременно обаче намерението на автомобилният гигант е да "увеличи интереса към изцяло електрическите модели и продажбите им", отбелязва Блуме. За разлика от бившия шеф на "Фолксваген" Херберт Дийс, той винаги е бил почитател на автомобилите, задвижвани с "електрогорива", отбелязва ДПА. 

Дийс беше освободен от поста главен  изпълнителен директор на "Фолксваген" с решение на Надзорния съвет на корпорацията "по взаимно съгласие". 

Какво представляват електрогоривата

Т. нар. електрогорива (е-горива) са синтетични горива, които се произвеждат от въглероден диоксид  и "зелен" водород, добиван от вода посредством физикохимичния процес електролиза. При него се използва електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници. Емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на производството на водород от възобновяеми източници са близки до нула, информира онлайн порталът ec.europa.eu.

Синтетичните електрогорива могат да се използват като нисковъглеродни заместители на бензина или дизеловото гориво, което позволява на автомобилните компании да продължат да произвеждат моторни превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

С е-горива биха могли да се движат десетките милиони автомобили с двигатели с вътрешно горене, които вече са по пътищата на Европа, отбелязва ДПА. 

"Бензиновите двигатели могат да работят с е-горива, при почти нетно нулеви емисии на въглероден диоксид. По този начин всички превозни средства ще могат да допринесат за намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид, независимо от вида на двигателите им", заяви Блуме пред "Ауто, Мотор унд Спорт", едно от водещите списания в Германия за автомобили и автомобилен спорт.

"Нещо повече, електрогорива като водороден дериват, може да да се смесват отлично с изкопаемите горива. И всеки процент от тях е принос към опазването на климата", отбелязва Блуме.

Производството на електрогорива обаче е много енергоемко. Противниците им твърдят, че тяхното използване гълта около пет пъти повече възобновяема енергия, отколкото при директното използване на електрическа енергия при електромобилите.

Германия подкрепя производството на "зелен" водород

Европейската комисия одобри през октомври 2022 г. плана на правителството на Германия да подкрепи със 134 милиона евро химическия концерн БАСФ (BASF) при производството му на "зелен" водород, съобщи Ройтерс. Чрез този технологичен процес германската компания се стреми да намали въглеродния отпечатък на своите производствени процеси.

Благодарение на тази държавна помощ Германия може да помогне на БАСФ да допринесе за "въвеждането на по-екологични технологии при производството на химически продукти, както и в сектора на транспорта", се казва в изявление на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Камиони на "Амазон" ще се движат с нисковъглеродни горива

Американската корпорация "Амазон" (Amazon) миналия септември сключи договор с технологичната компания "Инфиниум" (Infinium), която от началото на тази година ще доставя горива с много ниско съдържание на въглерод за камионите на гиганта в онлайн търговията.

Очаква се "Инфиниум" първоначално да доставя електрогорива, с които камионите на "Амазон" ще могат да изминават приблизително 8 милиона километра годишно.

"Амазон" планира първо да използва е-горива за камионите си в южната част на щата Калифорния. Очаква се те да се използват при обслужването на милиони клиенти на корпорацията.

"Тойота" инвестира милиони долари в двигатели с вътрешно горене

През миналата година "Тойота" (Toyota) обяви, че ще инвестира 383 милиона долара в създаването на четирицилиндрови двигатели от ново поколение. Те ще бъдат използвани както за производството на автомобили с бензинови двигатели с вътрешно горене, така и при хибридни превозни средства. Парите ще бъдат насочени към 4 завода на японския автомобилен гигант в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай