ЕС сключи споразумение. Ще извежда спътници в космоса

САЩ ще им е от помощ

ЕС сключи споразумение. Ще извежда спътници в космоса | StandartNews.com

Източник: news.bg,ЕПА

Европейският съюз сключи предварителна сделка за извеждане в орбита на четири спътника на системата "Галилео" с помощта на ракети "Фалкън-9" на базираната в САЩ компания "Спейс Екс", съобщава "Ройтерс".

Споразумението обхваща две изстрелвания на ракети, насрочени за април и юли следващата година, които ще изведат по два спътника, поясни еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон след разговори на министрите на ЕС относно конкурентоспособността в космоса.

Планът подлежи на разрешения, свързани със защитата на сателитите, които са част от чувствителна европейска система, включваща защитен сигнал в допълнение към публична алтернатива на глобалната система за позициониране (GPS) на САЩ.

Закъсненията в ракетата-носител "Ариане-6", приземяването на по-малката италианска "Вега-С" след неуспешно изстрелване през 2022 г. и загубата на достъп до руските ракети "Союз" на фона на конфликта в Украйна оставиха Европа с временна празнина в капацитета за изстрелване.

Европейската космическа агенция от 22 държави, която включва повечето държави от ЕС, миналата година се обърна към "Спейск Екс" на Илон Мъск, за да изстреля своя космически телескоп "Евклид", който да изследва доказателства за тъмна материя и тъмна енергия във Вселената. Първите изображения на "Евклид" се очаква да бъдат публикувани по-късно днес.

През 2024 г. частната американска компания ще изстреля и европейската научна сонда "Хера" - мисия след космическия кораб DART на НАСА, който миналата година успя да промени пътя на луната при първия тест на бъдеща система за планетарна защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай