Неделя,

Creative Europe в подкрепа на културния сектор

От: Екип на Стандарт -
Creative Europe в подкрепа на културния сектор
A
A
A

Екипът на офис „Култура“ към Creative Europe Desk - България стартира серия от информационни срещи, целящи да отговорят на най-често задаваните въпроси и да подпомогнат културните и творчески организации в България в процеса по кандидатстване по програмата..

На 18 февруари (петък) екипът на офис „Култура“ към Creative Europe Desk - България организира първото за годината информационно събитие, на което ще бъдат представени работните програми на Creativa Europe и Национален фонд „Култура“ за 2022 година. В онлайн събитието участие ще вземат Десислава Панчева (офис „Култура“ към Creative Europe Desk - България) и Радослава Кънева (Национален фонд „Култура“), както и бенефициенти по двете програми - Димитър Узунов (Арте Урбана Колектив, Павлинка Трифонова (Държавен куклен театър - Видин) и Надежда Георгиева (Sito Studio), които ще разкажат от първо лице за опита си и ще споделят добри практики.

Културният и творческият сектор са сред най-силно засегнатите от пандемията. Възстановяването им е приоритет за програма Creative Europe и Национален фонд „Култура“, чиито финансиращи инструменти са едни от основните, с които секторът разполага, за да се справи с негативните последствия от пандемията.

„Основната цел на подпрограма „Култура“ на Creative Europe е да работи в посока опазването, развитието и популяризацията на европейското културно и езиково многообразие и наследство, както и да повишава конкурентоспособността на културните и творчески сектори.” - коментира Десислава Панчева, ръководител на офис „Култура“ към Creative Europe Desk - България - „Вярвам, че Програмата може да бъде полезна за широк спектър културни и творчески организации и се надявам да виждаме все повече нови участници в нея. Ресурсите са налични както и професионалната помощ, която аз и колегите ми предоставяме на заинтересованите страни.”

Със своите три подпрограми – „Култура“, „МЕДИА“ и междусекторното направление, Creative Europe предоставя множество финансови инструменти и възможности за реализиране на проекти за артистичното и културното сътрудничество на международно ниво. Подпрограма “Култура” е със значително увеличение в бюджета за 2022 година - 33 милиона евро. Едно от най-важните нововъведения е интегрираната схема за мобилност на артисти и професионалисти ангажирани в културния и творчески сектор, в продължение на успешния пилот i-Portunus.

По време на онлайн срещата, която е първата от поредицата планирани за 2022 г. информационни дни и обучения, ще бъдат дадени отговори на някои от най-често задаваните въпроси и ще бъдат представени добри практики и проекти реализирани в рамките на програмата.

Тук може да прочетете повече технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички