Астрономи може да са наблюдавали раждаща се черна дупка

Откритието може да пренапише начина, по който разбираме Вселената

Астрономи може да са наблюдавали раждаща се черна дупка | StandartNews.com

Учени смятат, че може да са наблюдавали черна дупка – или вероятно неутронна звезда – в процеса ѝ на раждане. Това съобщиха от Масачузетския технологичен институт (MIT).

През 2018 г. астрономи са забелязали мистериозен сигнал, идващ от разстояние от около 200 милиона светлинни години. В началото те са мислили, че е от свръхнова.

Събитието, получило по-късно името „Кравата“, озадачаваше учените от години. През последните седмици обаче екип от учени от MIT е проследил необичайната светкавица до нейния източник, откривайки нещо интригуващо. А именно – милиони високоенергийни рентгенови импулси, които проблясват на редовни интервали.

Астрономите са прецизирали данните и са открили, че обектът е широк най-много 1000 километра, с 800 пъти по-малка маса от тази на Слънцето. Това означава, че тя не е достатъчно голяма, за да бъде напълно пораснала черна дупка.

„Вероятно сме открили раждането на компактен обект в свръхнова“, посочи в изявление Деераж Пашам, изследовател на Масачузетския технологичен институт и водещ автор на статията. Тя беше публикувана тази седмица в списание Nature Astronomy.

Друга версия е, че „Кравата“ е била свръхнова, водеща до създаването на неутронна звезда. Силният взрив обаче намалява тази възмжност.

Пашам и неговият екип сега разследват дали по време на свръхновата може да се е родила малка черна дупка. Откритието може да пренапише начина, по който разбираме Вселената и да доведе до откриването на изцяло нов клас компактни небесни обекти.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай