Четвъртък,

Airbnb е глобена с 2 милиона рубли за отказ да предостави данните на руснаци

От: Кристиан Антонов -
501
Airbnb е глобена с 2 милиона рубли за отказ да предостави данните на руснаци
A
A
A

Днес Магистратският съд на Таганския район в Москва наложи глоба в размер на 2 млн. рубли на компанията Airbnb за отказа ѝ да локализира данните на руснаци в Русия, съобщи кореспондент на ТАСС.

Дружеството, което предоставя услуги за търсене на жилища и краткосрочни частни наеми, е признато за виновно по член 13.11 от част 8 на Административния кодекс на Русия (неизпълнение на задължението на оператора при събиране на лични данни да осигури записването, систематизирането, натрупването, съхраняването на лични данни на руски граждани с помощта на бази данни, разположени в Русия). "Да наложи на Airbnb Inc. глоба в размер на 2 милиона рубли", се казва в съдебното решение. Изслушването по делото се проведе в отсъствието на представители на дружеството.

По-рано редица чуждестранни компании бяха глобени във връзка с отказа да предоставят данни. По-специално на Google, която продължава да използва центрове за данни, разположени в САЩ и Европейския съюз, за да съхранява лични данни на руски интернет потребители, беше наложена глоба от 3 милиона рубли за първи път и 15 милиона рубли за втори път. Twitter, Facebook и WhatsApp също бяха глобени с общо 36 милиона рубли за отказ да локализират данни.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички