Журналист разкри какво са вършили българите шпиони на Острова

На 13 октомври се очаква да бъдат изнесени по-конкретни данни около обвинението

Журналист разкри какво са вършили българите шпиони на Острова | StandartNews.com

Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, са събирали информация за обекти и хора, конкретно посочени от Русия. Това съобщи пред БНТ кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова и Иван Стоянов не са се явили лично в съда днес, а са били включени чрез видеовръзка в съда, където са им предявени обвиненията. Те са разпределени в четири затвора, уточни Паунов.

"Мярката им за задържане не се променя. На практика се казва, че е невъзможно те да бъдат пуснати под гаранция, защото се смятат за твърде опасни и предвид сериозността на това, което са извършили има опасение, че те могат да се опитат да избягат", каза журналистът.

Второто дело е насрочено за 13 октомври и ще се проведе в друг съд. Тогава се очаква да бъдат изнесени по-конкретни данни около обвинението.

Веселин Паунов припомни, че Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и Орлин Русев бяха обвинени още през февруари, когато са били арестувани за притежание на фалшиви документи за самоличност.

"Така че сегашното обвинение официално е срещу цялата група от пет души, която е смятана от обвинението за шпионска клетка, действала в полза на Русия. Орлин Русев се смята за мозъка на групата", каза журналистът.

За щаб квартира се смята къща за гости в града, където е пребивавал Русев. Към момента къщата е затворена.

"Говори се, че петимата са събирали информация и са наблюдавали обекти и хора конкретно посочени от Русия, споменава се и възможност за отвличане на хора - всичко това е казано с много условности и няма нищо конкретно към този момент", обясни Паунов.

Той заяви, че по принцип такива случаи се решават чрез екстрадиране на заподозрените в шпионаж чуждестранни граждани, но този път обаче е заведено съдебно дело. Експертите обясняват това именно с факта, че отношенията между Русия и Великобритания рязко са се влошили след започването на войната в Украйна, което се е отразило и на съдебните процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай