Женско царство на "Даунинг стрийт" 10

Женско царство на "Даунинг стрийт" 10 | StandartNews.com

Рекорден брой жени може да влязат в британското правителство след встъпването в длъжност на новия премиер Тереза Мей, съобщи в. "Гардиън". Мей, която трябва да поеме поста официално тази вечер, е решила да сложи дами на ключови позиции в кабинета си, разкриха от обкръжението й.

Сред жените, за които се готвят високи постове, са енергийният министър Амбър Ръд и министърът на международното развитие Джъстин Грийнинг. Прити Пейтъл, едно от лицата на кампанията за Брекзит, също може да получи ключова позиция. Очаква се Мей да надмине рекорда за жени в правителството на Тони Блеър, в чийто кабинет имаше 8 дами.

Амбър Ръд вероятно ще получи един от най-високите постове, като според слуховете тя може да стане наследник на Мей във вътрешното министерство или дори финансов министър. Според запознати обаче за финансов министър има и други силни кандидати - първият дипломат Филип Хамънд и председателят на Камарата на представителите Крис Грейлинг. Досега не е имало жена начело на ведомството.

"Тереза беше тази, която започна кампанията за избиране на повече жени в парламента, и винаги е вярвала, че трябва да има повече жени на ключови позиции в правителството", посочва говорител на бъдещия премиер.
Мей вероятно ще назначи в кабинета си и сътрудничките си от вътрешното министерство Хариет Болдуин, Марго Джеймс и Карън Брадли. В същото време новият премиер вероятно ще се опита да обедини партията, като вземе в правителството и някои от лицата на кампанията за Брекзит като Борис Джонсън, Лиъм Фокс, Андреа Лийдсъм.

Туск изпраща Лондон с твърда ръка

Европейският съюз не трябва да позволява на Великобритания да получи изгода от напускането на ЕС, тъй като може да вдъхнови други страни членки да я последват. Това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.
"Никой не трябва да разглежда нещата с желание за наказване, унижаване на Великобритания за това, което ни направиха", каза Туск в интервю пред полския всекидневник Polityka. Не можем да ги прогоним, но също не можем да позволим да се облагодетелстват от "Брекзит", тъй като ще бъде гибелно за ЕС, смята той.
Междувременно председателят на ЕП Мартин Шулц коментира, че Лондон не трябва да се бави със заявлението за излизане от ЕС и това трябва да стане възможно най-скоро след лятото. По думите му обаче не трябва да се гледа на Великобритания като на "дезертьор".

Камерън: Стойте близо до ЕС

Отиващият си британски премиер Дейвид Камерън призова наследника си да позиционира страната максимално близо до ЕС след излизането от общността.
"Съветът ми към моя приемник, който е прекрасен преговарящ, е да опитаме да бъдем възможно най-близо до ЕС поради ползите от търговията и сътрудничеството, както и поради сигурността", каза Камерън в последното си изказване пред парламента. "Ламанша няма да стане по-широк, щом излезем от ЕС, и тъкмо към такива отношения трябва да се стремим. Това ще е нещо добро за Обединеното кралство и нещо добро за Шотландия", настоя той.

Мъжът на Тереза работел с данъчни измамници

Съпругът на Тереза Мей - Филип Мей, работи в инвестиционен фонд, който притежава акции на компании, обвинени в укриване на данъци, съобщи днес в. "Индипендънт". Филип Мей бил директор в компанията "Капитъл Груп", която държи акции на гигантите "Амазон" и "Старбъкс". Съпругата му пък нееднократно е призовавала за разследване на подобни глобални компании, уличени в избягване на данъци във Великобритания.
Филип Мей обаче се занимава с връзки с клиентите и няма отношение към инвестиционната политика на фонда, уточниха днес работодателите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай