Защо индийските милионери бягат от родината си

По данни на "Морган Стенли" от 2014 година насам 23 000 души са напуснали страната

Защо индийските милионери бягат от родината си | StandartNews.com

Би Би Си излъчи репортаж, в който се казва, че Ковид-19 ускорява бягството на индийските милионери от страната им в допълнение към вече установената тенденция да се бяга от държавния "данъчен тероризъм".

Богаташите на Индия оглавяват списъка на хора, напускащи страните си с виза за държави, които предлагат гражданство или право на престой в замяна на инвестиция. Тенденцията не е от вчера. Вече години наред индийските милионери бягат от високото данъчно облагане, което те често сравняват с тормоз. Има сведения, че за последните няколко години данъчните служби са утроили постъпленията.

Правителството твърди, че това се прави, за да се изкорени укриването на незаконните пари в брой и да се подобри спазването на данъчното законодателство, но потърпевшите казват, че се отива в крайност. Често милионерите не се колебаят да се откажат от индийското си гражданство и да отидат със семействата си другаде, за да избягат от "данъчния тероризъм", по техните думи.

По данни на инвестиционната банка "Морган Стенли" от 2014 година насам 23 000 индийски милионери са напуснали родината си. Нов доклад обаче показва, че само през миналата година броят на избягалите индийски милионери е повече от 5 000, което се отдава на пандемията от Ковид-19.

Докладът заключава, че вече не става дума за безвизово пътуване или лесен достъп до световните пазари, а за използване на богатството в различни сфери, по-добро образование и здравеопазване и защита срещу несигурността, породена от пандемията.

Страни като Португалия, предлагащи "златна виза", или Малта и Кипър са предпочитани от индийските милионери, пише Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай