Западът отвърна на Путин. САЩ и ЕС готвят санкции

Независимостта на ДНР и ЛНР бе официално призната от руския президент

Западът отвърна на Путин. САЩ и ЕС готвят санкции | StandartNews.com

САЩ обяви налагането на санкции срещу сепаратистки региони на Източна Украйна, предаде АФП. Независимостта на ДНР и ЛНР бе официално призната тази вечер от руския президент Владимир Путин след извънредно негово обръщение към нацията. Байдън ще подпише указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на ДНР и ЛНР, се казва в съобщение на Белия дом, съобщи БГНЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Путин с историческо обръщение. Ще има ли война?

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън по време на обръщението на Путин стана ясно от съобщение на Белия дом. Резултатът от разговора не се съобщава.

НАТО осъжда признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики от страна на Русия и счита, че "това подкопава усилията за разрешаване на спора Русия - Украйна", съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

„Осъждам признаването от Русия на Донецк и Луганск в Украйна. Това подкопава усилията за разрешаване на конфликта и нарушава Минските споразумения“, написа той в Туитър.

Според него „НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. „Призоваваме Москва да спре разпалването на конфликта и да избере дипломацията“, добави генералният секретар на алианса.

Признаването на двете сепаратистки територии в Украйна е крещящо нарушение на международното право, на териториалната цялост на Украйна и на Минските споразумения. ЕС и неговите партньори ще реагират единни, твърдо и решително и солидарно с Украйна, написаха в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Европейският съюз трябва незабавно да наложи санкции на Русия, заяви министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс в Туитър.

Въпросът, както стана ясно от изявление малко по-рано на Жозеп Борел - върховния представител за външната политика и сигурността - е спорен. Борел ще поиска 27-те страни членки да решат, а санкциите щели да бъдат автоматично наложени само ако Путин беше анексирал двете донбаски т.нар. републики.

Британският премиер Борис Джонсън също нарече признаването на сепаратистките региони в Източна Украйна от руския президент Владимир Путин нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Украинският президент Водолидир Зеленски свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. Зеленски съобщи, че е разговарял вече по телефона с американския президент Джо Байдън.

Президентите на Съединените щати и на Франция - Джо Байдън и Еманюел Макрон - заседават спешно със съветниците си по сигурността заради действията на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай