Заловили Дребосъка след интервю с Шон Пен (ОБЗОР)

Заловили Дребосъка след интервю с Шон Пен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двукратният носител на "Оскар" разговарял 7 часа с наркобарона в джунглата

Мексиканският наркобарон Хоакин Гусман бил заловен, след като тайно бил интервюиран от американския актьор Шон Пен, пише сп. "Ролинг Стоун". Публикацията е направена само ден, след като Дребосъка бе арестуван при военна акция в Лос Мочис, крайбрежен град на северозападния щат Синалоа.

По думите на самия Пен, който два пъти е носител на наградата "Оскар", разговорът с главатаря на наркокартела "Синалоа" се провел в неизвестно място в мексиканските джунгли и продължил около 7 ч. Присъствала и мексиканската актриса Кейт дел Кастильо, която свързала Пен със световноизвестния престъпник. Според холивудския актьор Дребосъка искал да заснеме филм за себе си, поверявайки проекта на Дел Кастильо, която преди открито е изразявала подкрепа за наркобарона. Пен знаел, че тя има достъп до Гусман и помолил да му уреди среща с него. Интервюто обхващало широк кръг от въпроси - от детството на Гусман до отношението му към политиката на САЩ. При това Дребосъка не криел участието си в престъпния наркобизнес, за разлика отпреди, когато отричал това. "Доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин, марихуана, от който и да е друг в света. Притежавам флот от подводници и самолети, товарни камиони и лодки", признал той. Гусман разкрил и подробности от зрелищното си бягство от мексиканския затвор "Алтиплано". Той казал, че за построяването на тунела с дължина над 1,5 км, по който той избяга от килията си, картелът му наел инженери, които преминали в Германия специално обучение за подобни подземни работи. В отговор на въпроса за моралната страна на бизнеса си, Дребосъка се съгласил, че "наркотиците унищожават" хората. "Там, където израснах обаче, нямаше никакъв друг начин да оцелееш, освен да продаваш забранения наркотик", посочил той.

Мексикански служител, пожелал анонимност, заяви за Франс прес, че срещата на Пен с Гусман е помогнала за залавянето на наркобарона. Мексиканските власти обявиха, че ще започнат процедурата по екстрадирането на Дребосъка в САЩ, които отдавна искат предаването му. Там той е издирван за тежки престъпления и се очаква да бъде осъден на няколкостотин години затвор. Адвокатите на Гусман обаче заявиха, че предстои тежка правна битка срещу екстрадирането му в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай