Турция ликува! Дървена джамия и древен град влизат в ЮНЕСКО

Включени са два обекта от окръг Анкара

Турция ликува! Дървена джамия и древен град влизат в ЮНЕСКО | StandartNews.com

На 45-ата среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се състоя този месец в Рияд, в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО бяха включени два обекта в окръг Анкара. Жителите на турската столица бяха зарадвани от новините за включването на античния град Гордион и джамията "Асланхане" .  

Огромен брой политици, общественици, журналисти се стичат към двата обекта, след включването им в списъка. Особено голям е интересът към джамията "Асланхане", намираща се в историческия център на турската столица.

Джамията, чийто строеж датира от XIII в., стана второто културно съкровище от Анкара, включено в списъка, след древния град Гордион. Джамията "Ахи Шерефеддин" или по-популярна като джамията "Асланхане", разположена в стария град на Анкара, в района Улус, съвсем близо до популярната Анкарска крепост, е сред джамиите от анадолския селджукски период с дървени колони. Джамията се крепи върху 24 дървени колони от орех.

Храмът е сред най-старите все още съществуващи джамии в Турция. От нея се открива разкошна гледка към Анкара. 

Джамията е построена по време на управлението на селджуксия управник Месуд Втори.

Храмът е реставриран в периода 2010-2013 г. Сградата е с форма на квадрат и площ 400 кв. м и има едно минаре. Дървеният й покрив се поддържа от 24-те големи дървени колони от орехово дърво. Има три порти и 12 прозореца.

Според легендите в стените на джамията е имало статуя на лъв, която е била заровена. Ето защо популярното име на джамията е "Асланхане", което означава къщата на лъва.

Съществуват легенди, че джамията е построена от Ахи Хюсамеддин и неговия брат. Няма категорична информация за датата на построяване на джамията. Синът на Хюсамеддин я ремонтира впоследствие. Тогава са увеличени размерите на храма.

Една от най-важните характеристики на сградата са материалите от римския и византийския период. Вътрешността на джамията е много богато украсена и красиво оформена.

Бирол Инджекьоз, генерален директор на Дирекция "Културно наследство и музеи", заяви, че е много щастлив във връзка с факта, че два обекта в окръг Анкара са вписани в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, като добави, че процесът е бил много труден.

Кметът на Анкара Мансур Яваш също коментира в профила си в социалната мрежа Екс новините за включването на джамията „Асланхане“ и античния град Гордион в списъка на ЮНЕСКО, като изтъкна, че обектите ще имат важна роля за по-нататъшното развитие на столицата и околностите й.

Броени дни преди включването на джамията в Списъка на ЮНЕСКО и древният град Гордион бе включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Турският министър на културата и туризма Нури Ерсой посочи в социалната мрежа Екс, че древният град Гордион, едно от най-ценните богатства на нашата Анкара, вече е ''световно наследство''.

Древният град се намира в района на град Полатлъ, окръг Анкара.

Античният град Гордион е бил столица на фригийската цивилизация и е бил управляван от прочутия цар Мидас. От ЮНЕСКО посочиха, че Гордион е едно от най-ценните исторически места в Близкия изток.

Интересен факт е, че Ясъхьоюк, където се намира Древният град Гордион, граничи със село Къранхарман, населено с български турци. Деветдесет процента от населението на селото са български турци, голяма част от които са се изселили от България още през 20-те години на 20-и век, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай