Янукович проговори от Русия

Янукович проговори от Русия | StandartNews.com

Москва. Бившият украински президент Виктор Янукович е в Русия. Това съобщи "Интерфакс" и уточни, че властите в страната са удовлетворили неговата молба за гарантиране на личната му сигурност.

 

"Във връзка с това, че президентът Янукович се обърна към властите на Руската федерация с молба да се осигури личната му безопасност, съобщавам, че тази молба е удовлетворена на територията на Руската федерация", казва източник от властта, цитиран от агенцията.

 

Виктор Янукович е изпратил свое изявление, в което посочва, че той е законен президент на Украйна. „Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Както по-рано се смятам за законен държавен глава на Украйна, избран на основата на свободното волеизявление на украинските граждани. Не мога да остана безучастен към трагичните събития в моята родина. Смятам, че подписаното от мен и лидерите на украинската опозиция в присъствието на уважавани западни партньори Споразумение за преодоляване на кризата в Украйна не е изпълнено. Екстремизмът остава по улиците на много градове. По мой адрес и по адрес на мои съратници се отправят заплахи за саморазправа", пише той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

"Принуден съм да помоля властите в Русия да осигурят личната ми защита от действията на екстремисти”, продължава той. И уточнява, че това се случва във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер. Решенията, които се взимат в отсъствието на много членове на парламентарната група на Партията на регионите и други фракции, които се опасяват за своята сигурност, са напълно незаконни, смята Янукович. Според него някои от тях са били подлагани на физическо насилие и са били принудени да напуснат територията на Украйна.

 

„В момента става очевидно, че народът в югоизточната част на Украйна и в Крим не възприема безвластието и беззаконието в страната, когато ръководителите на министерствата се избират от тълпата на площада. Като действащ президент не позволих на въоръжените сили на Украйна да се намесват в случващите се вътрешнополитически събития. Нареждам това и днес. В случай, че някой даде такава заповед на въоръжените сили и силовите структури, тези заповеди ще са незаконни и престъпни”, се казва още в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай