Възможно ли е Путин да преговаря? Столтенберг разкри условието

Ръководителят на алианса се готви за среща с Байдън

Възможно ли е Путин да преговаря? Столтенберг разкри условието | StandartNews.com

Една успешна украинска контраофанзива би могла да подтикне руския президент Владимир Путин да седне на масата на преговорите, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за Си Ен Ен, предаде Франс прес.

"Колкото повече украинците печелят на терен, толкова е по-вероятно президентът Путин да разбере, че трябва да седне на масата на преговорите и да даде своето съгласие за едно споразумение за справедлив и траен мир", каза ръководителят на алианса, който по-късно ще има среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Пред Си Ен Ен относно това кой ще бъде негов приемник начело на НАТО Столтенберг изрази абсолютно убеждение, че 31-те страни членки ще му намерят отличен наследник. Той подчерта, че за него сега приоритет е да ръководи алианса до края на мандата си, предаде БТА.

Според различните спекулации приемник на Столтенберг може да бъде датската премиерка Мете Фредериксен или британският министър на отбраната Бен Уолъс. Неотдавна Байдън заяви относно Уолъс, че той е много квалифициран, но че трябва да се намери консенсус в НАТО по този въпрос.

Междувременно Пентагонът отпуска нов пакет от военна помощ за Украйна на обща стойност от 325 милиона долара и той ще включва широк диапазон от ракети, снаряди и други боеприпаси, целящи да засилят контраофанзивата на украинските сили срещу Русия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ.

Помощта ще включва ракети, които се смятат от критично значение за системите за противовъздушна отбрана на Украйна - национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух  (National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAM), и системие ХАЙМАРС, както и ракетите комплекси Стингър и Джавлин и над две дузини бронирани бойни машини Брадли и Страйкър. В новия пакет ще има и милиони боеприпаси за по-малки оръжия и гранати, резервни части, комуникационно оборудване и техника за разрушаване. Предвидени са и средства за обучение на украински военни.  

Помощта идва в момент, в който Украйна засили атаките по 1000-километровата фронтова линия в началните етапи на контраофанзивата си срещу руските сили.

С обявената днес помощ САЩ са осигурили или ще осигурят близо 40 милиарда долара на Украйна под формата на оръжие и друго оборудване от началото на руската офанзива там през февруари миналата година. 

"САЩ продължават да са на страната на Украйна, чийто постоянен кураж и солидарност вдъхновяват света", заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай