Вулкан затрупа двама в Индонезия

Вулкан затрупа двама в Индонезия | StandartNews.com

Сурабая. Вулканът Келуд в Индонезия изригна пепел и камъни над общирна територия. Двама души бяха затрупани и загинаха, къщите им са се срутили под тежестта на изхвърлената от земните недра материя.

 

Изригването е достигнало включително град Сурабая, който е отдалечен на около 130 км от върха. Някои градове са покрити с 4 см пепел, съобщи ВВС.

 

Три големи летища - в Сурабая, Соло и Йогиякарта, са затворени поради лоша видимост и опасения, че частиците във въздуха ще повредят двигателите на самолетите. 

 

100 000 души напуснаха домовете си в източната част на о. Ява. Кодът за опасност е на най-висока степен, наредено е всички в радиус от 10 км да се евакуират. Властите очакват последващи изригвания на вулкана Келуд. Военните са мобилизирани да помагат на хората да напуснат района, съобщи CNN. 

 

Калуд изригна последно през 2007 година, но в последните 10 дни даваше признаци на активност. През 1990 г. мощно изригване отне живота на над 30 души и рани стотици. Индонезия се намира на "Тихоокеанския огнен ринг", където тектоничните плочи се срещат и чест осе случват мощни земетресения и вулканични изригвания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай