Втора среща на GMIS в Екатеринбург, Русия

В съвременната експоненциално развиваща се глобална икономика производителите играят решаваща роля.

Втора среща на GMIS  в Екатеринбург, Русия | StandartNews.com

В съвременната експоненциално развиваща се глобална икономика производителите играят решаваща роля. Те носят богатство за инвеститорите, плащат данъци на правителствата и осигуряват работа за половин милиард души по целия свят. Именно те се сблъскват пряко с предизвикателствата създавани от бързата  трансформация на технологиите. Променена е и динамиката на цените в глобалните вериги за масова търговия, която е резултат от променливите ефекти на цифровата революция, автоматизацията и геополитическото пренареждане. Именно тези съвременни реални обстоятелства правят света на бизнеса съвсем различен от традиционния до скоро. Тези проблеми вече не могат да бъдат преодолени изолирано, те изискват глобално решение , което  доближава производството до изискванията  на международни организации като ООН за устойчиво развитие. Това се отнася както за бизнеса, така и за обществата, които той обслужва. Тези въпроси са сложни и всяка държава по света има право на свое виждане. Международният бизнес става все по-усложнен и  изпълнен с противоречия.

Световната бизнес общност осъзнавайки, че човечеството навлиза в нова непозната фаза от своето развитие през 2015 година създаде т.н.  GMIS – Global Manifacturing and Industrialisation Summit, като една международна асоциация за изграждане на мостоне между производители, правителствени и неправителствени организации, технолози и инвеститори. Целите на GMIS са да улеснят влизането без големи сътресения  на  резултатите от четвъртата индустриална революция / навлизане на роботите в индустрията/ в световната икономика. Основни инициатори за създаването й бяха Министерството на енергетиката и промишлеността на ОАЕ, подкрепено от Организацията на Обединените нации за индустриално развитие, широко популярни като UNIDO по подобие на такава структура, работеща от десетилетия в САЩ. GMIS може да се разглежда като  платформа, която дава възможност за бързо вграждане на производствения сектор  в препускащия поток от промени.

Тази организация започна да прави периодични срещи на високо ниво из целия свят. Те се  провеждат в стратегически подбрани водещите градове в света. На тези големи форуми на GMIS се обсъждат актуалните  тенденции, възможности, предизвикателства и идеи за да се създадат условия за истинска и значима трансформация на световния производствен сектор. Интересна и полезна дискусия се оформя чрез събиране на голяма част от международните знания, данни и мнения за  начина по който трябва да бъде изграден производствения сектор на бъдещето

GMIS е първата в света платформа, която предоставя на световните лидери възможност да обсъдят на висок глас трансформациите в съвременните производства, да стимулират увеличените инвестиции и възможности, да говорят за развиващите се иновации и за въвеждането на най-новите  технологии. Срещайки се на живо тези хора - включително визионерски настроени световни лидери, с опит в различни видове  индустрии, изследователи и учени успяват да осветлят новите проблеми за икономическото съживяване на световната икономика и да тласнат правителствата към разработване на подходящи държавни политики, които да станат инструмент за глобално сътрудничество и взаимодействие.

Първата световна среща за производство и индустриализация беше  проведена в университета Сорбона в Абу Даби през март 2017 г.под патронажа на Негово Височество шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, принц на Абу Даби и заместник-върховен командир на въоръжените сили на ОАЕ. GMIS-2017 остави незаличимо впечатление на всички участници обединявайки над 3000 лидери представящи правителствата, предприятия и гражданския сектор, за насърчаване на производството и индустриалното развитие в световен мащаб и за идентифициране на тенденциите и възможностите в областта на технологиите и иновациите.

От 9-11 юли 2019 г. световната бизнес общност ще се събере за второто издание на Глобалната среща за производство и индустриализация (GMIS) в Русия - град Екатеринбург. Екатеринбург е водещ индустриален  и икономически център за Русия . Той е разположен на изток от Урал, на кръстопътя между Европа и Азия и се счита за най-големия руски град за бизнес и инвестиции.

Срещата в Екатеринбург беше анонсирана от президента Владимир Путин още през май 2018 г. Темата на GMIS 2019 ще бъде „Технологии, вдъхновени от природата“ - известни също като биометричен дизайн и бионика. Така ще бъде популяризирана една от основните тенденции в съвременните иновации, която е вдъхновена от съвършенството на земната Природа. Един от ярките примери как хората се учат от природата е съобразяването на формата на корабните турбини с перките на вид китове, които променят ъгъла на своите перки по особен начин и това ги прави особено маневрени. Това накара експертите да създадат вятърни турбини с назъбени ръбове, които се оказаха по-ефективни и по-тихи от типичните гладки остриета. Примери като този има в изобилие и всички те са полезни и карат конструкторите и учените да се вглеждат все по-внимателно в заобикалящия ни съвършен свят – резултат от Еволюция развивала се милиони години.

Бизнес програмата на срещата ще събере ключови експерти от международно ниво, които ще говорят за разработване на стратегия за пробив на индустриалното развитие. Дискусиите ще бъдат под формата на интерактивни дебати, сесии и семинари, предназначени да вдъхновят следващото поколение лидери в индустрията, новатори и пионери.

Очаква се да присъстват представители на повече от 130 страни, включително 10 президенти, както и лидери от производството. Сред ораторите на ГМИС-2019 ще бъдат много знакови фигури , като члена на кабинета и Министър на енергетиката на Обединените арабски емирства Негово превъзходителство Сухаил Мохамед Ал Мазруи, Генералния директор  на UNIDO - Он Лий Юн, Регионалния Министър на промишлеността и туризма на регион Фриули-Венеция - Юлия Мистър Серхио. Емидио Бини, Изпълнителния директор на отдела за научни изследвания и развитие на египетския регулаторен орган Д-р Фадел Дигам, Вицепрезидента за научноизследователска и развойна дейност в Nat Nat Naton Technology Group Ltd. Ко,  Китай - г-н Донг Ксианг и др.

 „За няколко поколения в Русия промишленото производство стои в епицентъра на нашата икономика. То я стимулира, разкрива потенциала на нашите хора, вдъхновява открития , формира ново мислене, определя живота и структурата на обществото и играе решаваща роля в глобалните икономически постижения на Русия. Дошло е време производството да се адаптира към новите изисквания и възможности, които предоставя четвъртата индустриална революция. Русия е горда да посрещне целия свят на GMIS-2019, което ще помогне да се намери успешен, ефективен и екологичен път за глобалния производствен сектор. Русия от своя страна ще се опита да допринесе за световния икономически и социален просперитет. Ние споделяме идеалите, вярванията, ценностите и възгледите на GMIS в сферата на производството - това е не само индустрия, но и движеща сила на социалните и икономическите промени, които засягат живота на хората и укрепват обществото. GMIS е  събитие с ясни цели, което насърчава сътрудничеството и има огромно въздействие. Чрез този форум светът може да се запознае с общите планове за развитие на индустрията. И като домакин на ГМИП-2019, Русия още веднъж доказва своята ангажираност към тези идеи ”, каза Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Министърът на енергетиката и промишлеността на ОАЕ Сухаил Ал-Мазруи подчерта намеренията на своята страна да се съсредоточи върху постигането на целите за устойчиво развитие за периода до 2030 г., като също  обърна внимание на нарастващата роля на ОАЕ като световната столица на четвъртата индустриална революция /4IR / и желанието й за просперитет : „През 2019 г. ОАЕ и Русия ще работят заедно върху платформата, създадена по време на срещата на високо равнище през 2017 г., за да се гарантира адаптирането, развитието и напредъка на индустрията и да се засили позицията му на челно място в световната икономика. eskogo просперитет. Заедно се стремим да разработим план за бъдещото развитие на индустриалния сектор - той ще отразява както начина за реализиране, така и посоката на развитие на международната търговия. Разработването на този план включва много гледни точки, много теми и трудности. Но основната цел на глобално равнище е една и съща: ние се нуждаем от индустриален сектор, който процъфтява и носи просперитет; който е готов за иновации, които заедно с технологичния прогрес имат положителен ефект не само върху икономиката, но и върху обществото и  живота на хората. Само по този начин промишлеността може да запази и засили своята роля като средство за постигане на глобално, щадящо природата  развитие “.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай