Всеки шести животински вид пред риск от изчезване

Всеки шести животински вид пред риск от изчезване | StandartNews.com

Всеки шести животински вид на планетата ще бъде в риск от изчезване заради глобалното затопляне, ако човечеството не намали емисиите на въглероден диоксид, показва проучване, публикувано в авторитетното списание "Science". В друго изследване пък се твърди, че жиците за електроенергия, антените и фермите за вятър причиняват смъртта на милиони животни всяка година.

"Разнообразието от животински видове е основата на икономиката, културата, снабдяването с храна и здравето на хората", казва Марк Ърбан, еколог в Университета в Кънектикът и автор на едно от изследванията. "За нещастие, ако продължим с това ниво на парниковите газове, ще загубим всеки шести животински вид", допълва той.

Пропорционално на увеличаването на температурата на Земята, изчезването на видовете се увеличава, казва Ърбан. Най-висок е рискът от това в Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Екологът прилага два модела в своето изследване - при единият той приема за отправна точка едно умерено увеличаване на температурите - с два градуса, сравнено с измерванията преди Индустриалната революция. Дори с това число, приемано от учените, като подценяване на сериозността на ситуацията, рискът за изчезване на животните се увеличава от 2.8% до 5.2%. Ако температрите скочат с 4.3 градуса обаче, 16% от животинските видове могат да изчезнат. За да предвиди рисковете, Ърбан е разгледал и различни фактори, включително специфичните разлики при видовете, местообитанията им, глобалните температури и характеристиките на районите, в които живеят.

Във второто изследване учените са разгледали ефекта от човешката дейност върху въздушното пространство. Те са разкрили, че сградите, фермите за вятър, електропроводите и антените заплашват милиарди животни всяка година и убиват милиони от тях. Някои от тях се разбиват в прозорци или самолети или са принудени да променят начина и маршрута, по който мигрират. Това причинява смъртта не само на животни, отбелязват учените, около 200 души са намерили смъртта си заради удари на самолети с птици. Те очакват дроните да предизвикват още повече инциденти.

Има обаче няколко успешни начина, за да се намали проявлението на този проблем. Ню Йорк, например, обяви, че ще се присъедини към други градове из САЩ, които ще изключат светлините си по време на миграционния период на пойните птичики. Но това не е достатъчно. Според учените опитите прозорците да бъдат направени по-"видими", както и запазването на "резервати във въздуха", ще свършат добра работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай