Военни части вкарват в режим Франция

Има тревога за най-високо ниво на терористична заплаха

Военни части вкарват в режим Франция | StandartNews.com

Камбанен звън огласи цяла Франция днес следобед в памет на жертвите от нападението в църква в Ница. В 15,00 ч. едновременно зазвъняха камбаните на всички християнски храмове в страната, включително парижката катедрала "Нотр Дам, опустошена от пожар.

"Франция е мишена на ислямистко нападение заради своите ценности, стремеж към свобода и нежелание да се огъне пред терора", заяви президентът Еманюел Макрон, който пристигна в Ница след нападението.

Рано тази сутрин мъж нападна с нож богомолци в църквата "Нотр Дам" в Ница, като уби трима и рани няколко души, преди да бъде задържан

Два часа след атаката в Ница друг нападател заплаши с оръжие минувачи в Авиньон и бе застрелян при опит да нападне полицейски патрул.

Френският президент заяви, че по цялата територия на страната ще бъде засилено разполагането на военни части на ключови места, ще бъде засилена и сигурността в религиозните храмове, включително църквите, но и в учебните заведения.

Нападението в Ница е станало в района на църквата "Нотр Дам" в центъра на града. Според свидетели има обезглавена жена. Нападателят е викал "Аллах е велик".

Атаката става на фона на антифренски протести в мюсюлмански страни, след като Париж защити правото си да показва карикатури на пророка Мохамед.

Премиерът на Франция Жан Кастекс повиши сега действащата антитерористична програма Вижипират до най-високото ѝ ниво на цялата територия на Франция.

Световни лидери, сред тях Владимир Путин, Ангела Меркел, папа Франциск и председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен осъдиха атаката и изразиха съчувствие и солидарност.

 

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай