Властта в Украйна готова на всичко

Правителството искало непременно да разреши кризата

Властта в Украйна готова на всичко | StandartNews.com

Правителството на Украйна е готово да стори всичко, за да бъде преодоляна дълбоката криза в страната. Това заяви на заседание на кабинета и. д. министър-председателят на Украйна Сергий Арбузов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Твърде трудният диалог между властта и опозицията продължава. Длъжни сме заедно да направим всичко, за да стабилизираме ситуацията", подчерта Арбузов и добави, че компромисът ще е възможен само ако страните се уважават взаимно. В същото време бившият президент на Украйна Леонид Кравчук предложи в слово пред депутатите властта и опозицията съвместно да подготвят план за излизане от острата гражданска конфронтация и строго да се придържат към него.

"Ако провластовото мнозинство в Радата поставя опозицията на колене - нищо няма да стане. Ако опозицията поставя ултиматуми - също няма нищо да излезе. Призовавам ви да проявите доверие - Украйна е по-важна от всякакви амбиции", каза Кравчук. Той изрази готовност двамата с друг бивш президент - Леонид Кучма, да станат гаранти за изпълнението на всичко договорено между властта и опозицията с цел да бъде преодоляна политическата криза.

"Целият свят си дава сметка и Украйна също си дава сметка, че страната е на ръба на гражданска война", предупреди Кравчук, първият президент на независима Украйна. Междувременно стана ясно, че депутатът от Партията на регионите Виктор Палагуга се е обесил в работния си кабинет в град Краматорск. Палагуга не е оставил предсмъртно писмо. По неофициални данни в последно време органите на реда са разследвали комуналното предприятие "Мост", на което той е бил директор.

Щетите от Евромайдан са $2,5 млн.

По предварителни оценки - "само след бегъл оглед" щетите, нанесени на сградите и пътищата в центъра на Киев по време на масовите демонстрации, са на стойност около 20 млн. гривни (2,5 млн. долара), съобщи зам.-кметът на украинската столица Анатолий Голубченко. Никой обаче не поема отговорността за опозиционните протести на пл. "Независимост" - Майдана, и на ул. "Грушевски", отбеляза той.

В същото време агенция "Стандард енд Пуърс" понижи дългосрочния и краткосрочния суверенни рейтинги на Украйна в чуждестранна валута до съответно CCC + и C c oтрицателна перспектива. Едновременно с това международната институция потвърди дългосрочния и краткосрочния рейтинги в местна валута при равнища от B- и B.

Словесна престрелка между Русия и Запада

Руският президент Владимир Путин се сопна на Брюксел да не се меси в политическата криза в Украйна, съобщи в. "Гардиън". Изданието се спира на състоялата се завчера среща на върха ЕС - Русия и цитира думите на руския президент по повод решението на съюза да изпрати свой пратеник в Киев: "Колкото повече са посредниците, толкова повече са проблемите".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък критикува Русия заради натиска, упражняван от нея върху Киев да откаже подписването на споразумението за свободна търговия с ЕС, предаде Ройтерс. "Едно споразумение за асоцииране с Украйна би оказало мощна подкрепа на евроатлантическата сигурност, наистина съжалявам, че то не можа да бъде сключено. Причината е добре известна: натискът, който Русия упражнява върху Киев", каза Расмусен в интервю за в. "Фигаро". Генералният секретар на НАТО осъди полицейското насилие срещу протестиращи в Украйна и призова лидерите на страната да отстояват независимостта си и да установят по-тесни връзки с НАТО и ЕС.

Москва не бърза със заема

Украйна очаква в близко време да получи от Русия втория транш на договорения кредит, т.е. следващите 2 млрд. долара, заяви на заседание на украинското правителство и.д. премиерът Сергей Арбузов.

От Москва обаче не показаха особено да бързат с превода на парите. "Русия ще изчака съставянето на ново правителство в Украйна, преди да реши дали ще предостави на страната остатъка от спасителния пакет в размер на 15 млрд. долара", заяви руският президент Владимир Путин. В същия дух се изказа и премиерът Дмитрий Медведев, който подчерта, че споразуменията трябва да се задействат едва след като стане ясен съставът на новото правителство. "Ние с премиера Микола Азаров имахме договорености за това по какъв начин ще се погасява дългът за природния газ, как ще бъдат изпълнявани текущите плащания", припомни Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай