Винят хасковлия за касапница в Украйна

Шофьор на автобус с деца от Беларус влязъл в насрещното, сред 8-те загинали е в челния удар

Винят хасковлия за касапница в Украйна | StandartNews.com

Киев. Хасковски шофьор с инициали М. И. се смята, че е виновен за тежка катастрофа между два автобуса в Украйна, при която са загинали 8 души, сред тях и нашенецът, и близо 30 бяха ранени. Това твърди руската агенция РИА Новости, позовавайки се на прокуратурата във Волинска област, където стана кървавият пътен инцидент. Туристически автобус с български номера се удари челно в украински междуградски автобус вчера сутринта около 07:40 ч в района на град Ковел, Волинска област, в Северозападна Украйна. В туристическия автобус "Сетра" пътували 40 деца от Беларус и десет възрастни, както и още един български шофьор, който е приет в болница и е под постоянно наблюдение. Те трябвало да отидат на почивка в България, по-конкретно в курорта Слънчев бряг. Според украински медии децата от танцов състав са отивали на детски конкурс в детско-младежкия център "Черноморец". Другата машина, БАЗ, с около 20 пътници пътувала по маршрута Луцк-Шацк. Нейният шофьор също е загинал.

Според РИА Новости сред загиналите има двама непълнолетни граждани на Беларус и петима граждани на Украйна. Други 30 души, 22-ма беларуси и осем украинци били приети в болница с различни травми.

Прокуратурата е образувала дело за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатация на транспорт от лица, управляващи превозни средства, довела до гибелта на няколко души. Започнало е досъдебно разследване, посочва РИА Новости.

Първоначално украинските власти бяха съобщили за загинали двама български шофьори, но по-късно през деня Външно министерство уточни, че става дума за един наш сънародник.

Консулът на България в Киев пътуваше вчера следобед към мястото на произшествието. "Посолството на Република България в Киев е в постоянен контакт с местните власти и оказва необходимото съдействие. МВнР ще продължи да информира своевременно за развитието на ситуацията. МВнР изказва съболезнования на близките на загиналите в инцидента", посочиха от Външно.

"Отивахме да се къпем в морето, да си почиваме и да танцуваме", разказа пред вестник "Комсомолке" ръководителят на танцувалната школа Александър. По време на катастрофата, по думите му, пътниците спели. Организатор на пътуването е беларуско-българската туристическа компания "Белфреш". Към мястото на катастрофата вчера отпътуваха създателят и директорът на компанията. От сайта на фирмата става ясно, че нейни партньори в България са "Самър Хоум Сървисис", "Клуб Магелан", "Варна Турист Сървисис", Лот-ТА и други туроператори.

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) проверява инцидента, съобщиха от ведомството. И посочиха, че че фирмата превозвач е българска - "Маги Тур" Хасково. Тя е регистрирана и за извършване на туристическа дейност. Като такава притежава всички необходими редовни документи за извършване на дейност. При необходимост експертите на министерството ще окажат пълно съдействие на останалите държавни институции както в България, така и в Украйна за пълно изясняване на случая, казаха още от МИЕ.

Родните водачи с дълъг стаж зад гърба

Българските шофьори на "Сетра"-та са съответно на 35 г. и 45 г., и двамата от Хасково. Това съобщи служителят на "Маги Тур" Живко Костов. Автобусът, с който стана трагедията в Украйна, е собственост на хасковската фирма "Валдо селект", но е бил предоставен на туроператорската фирма "Маги Тур", също от Хасково.

"Автобусът е "Сетра 215 Н". "На 1 май 2011-а година подписахме нотариално заверен договор, с който отдадохме под наем автобуса на фирма "Маги Тур". Това каза за "Хасковска Марица" Димитър Белчев. Той е кмет на димитровградското село Крепост и съпруг на Донка Атанасова, която е собственик на "Валдо селект".

"Трагедията е огромна. Имахме три автобуса в Украйна, първоначално не знаехме дори кой от трите е катастрофирал". Това разказа служителят в офиса на "Маги Тур" Живко Костов. Той отказа да разкрие имената на двамата загинали шофьори. И увери, че двамата шофьори са били водачи с дълъг стаж, без произшествия до този момент.
"Автобусът е минал технически преглед и е имал лиценз да извършва международни превози", съобщиха от ДАИ-Хасково. Според собствениците от "Валдо селект" "Сетра"-та е произведена през периода 1997-1998 г. И преди е използвана за превоз на туристи от бившия СССР до Българското Черноморие и обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай