Виена призна: Сгрешихме с бежанците (ОБЗОР)

Виена призна: Сгрешихме с бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дават по 500 евро на пришълец да напусне страната

Трябва да спрем бежанската вълна, защото е ясно, че много от мигрантите ще останат в страната, каза австрийският министър на външните работи Себастиан Курц пред в. "Остерайх".

Според него "на всяка цена трябва да бъде спазен прагът от 37 500 мигранти за тази година, който постави правителството във Виена. Всичко друго ще пренатовари страната ни. САЩ приемат само 10 000 бежанци, а Словения хиляда. Миналата година у нас 90 000 души подадоха молби за получаване на убежище, със сигурност няма как да повторим тази цифра", подчерта Курц.

Дипломат номер 1 на Австрия изрази надеждата, че цялото правителство във Виена е осъзнало, че политиката "добре дошли на всички мигранти" е била грешка. По повод призива на канцлера Вернер Файман той да започне преговори за прилагането на споразуменията за реадмисия Курц призова "всички да стоят на една страна". "Германският канцлер Ангела Меркел лично разговаря по този въпрос с краля на Мароко и с премиерите на конкретни държави относно договорите за реадмисия", каза още външният министър на Австрия.

Британският в. "Дейли Експрес" пък пише, че Австрия обмисля нов начин да накара 50 000 мигранти да я напуснат до 2019 г. В отчаян опит да преодолее кризата с бежанците Виена планира да плаща по 500 евро на мигрантите, за да напуснат страната. Според източници от правителството сумата ще бъде давана само на тези, които се съгласят на мярката, преди съдът да се е произнесъл по молбата им за убежище.

Лондон и Брюксел близо до сделка

Маратон от преговори за условията на членството на Великобритания в ЕС течеше днес в Лондон. Премиерът Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обявиха, че са постигнали сериозен напредък в преговорите, съобщи в. "Дейли мейл".

Разговорите започнаха в неделя на вечерята между двамата лидери. След дълго обсъждане на спорните въпроси за имиграцията от ЕС обявиха, че са постигнали напредък, но трябва да бъде свършена още работа. Очакваше се след изтичането на 24-часовия срок да бъде обявено дали има основание за изготвяне на споразумение или не. Според британските медии подобно споразумение може да стане факт най-рано във вторник.

Постигнатият напредък е бил по отношение на предложената от Брюксел система за "аварийна спирачка" на социалните помощи за работниците от ЕС, пристигнали във Великобритания. Искането на Лондон бе "спирачката" да бъде задействана веднага след референдума за членството, който се очаква през пролетта, без да има период на изчакване и одобрение. Според "Дейли мейл" Туск се съгласил, че социалната система на Великобритания действително е в затруднение и страната се нуждае от "спирачката". Условията за това обаче се очакваше да бъдат уточнени снощи.

Атина работи яко по "горещите точки"

Гърция ще ускори работата по 5 центъра за прием на мигранти и два лагера за преразпределяне през следващите две седмици. Това съобщи администрацията на премиера Алексис Ципрас, цитирана от Ройтерс.

Става въпрос за регистрационните центрове на островите Самос, Лесбос, Кос, Лерос и Хиос, както и за два лагера в континенталната част на страната. Към активизацията на т.нар. горещи точки ще се включи и министерството на отбраната. По този начин военните ще гарантират, че петте "горещи точки" ще започнат работа до средата на февруари. Ведомството ще предостави на агенциите по миграцията два военни лагера. Всеки от тях може да побере до 4000 души. Министерството на обществения ред ще отговаря пък за служителите на центровете. Над 1 млн. мигранти са влезли в Европа миналата година, голяма част от които през Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай