Какво става със "Северен поток"? Обявиха важна дата

Газопроводът между Русия и Германия беше временно спрян за ремонт на 31 август

Какво става със "Северен поток"? Обявиха важна дата | StandartNews.com

Nord Stream AG разкри в понеделник очаквания срок за края на прекъсването на тръбопровода, водещ до германския град Грайфсвалд, е 1 април 2023 г. Данните на оператора показват, че няма доставки на газ между точките в Балтийско море и Германия, предава "Факти".

Газопроводът "Северен поток 1" между Русия и Германия беше временно спрян за ремонт на 31 август, но операторът удължи прекъсването след решението на Г-7 да наложи таван на цените на вноса на руски петрол.

След това тръбопроводът бе повреден през септември в изключителната икономическа зона на Швеция в Балтийско море.

Шведските следователи установиха следи от експлозиви на мястото на повредените тръбопроводи, което потвърждава, че е бил извършен груб саботаж.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите. Преди дни тя обяви, че британският флот е организирал взривовете на газопроводите.

Москва многократно е отхвърляла като "глупави" обвиненията, че тя стои зад взривовете на "Северен поток". Руски официални лица подчертаха, че Вашингтон има мотив за саботажа, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа. Съединените щати обаче отрекоха да са замесени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай