Важна промяна! Как вече ще влизаме в UK

Великобритания планира от 2024 г. да въведе "безконтактно" преминаване

Важна промяна! Как вече ще влизаме в UK | StandartNews.com

Великобритания планира от 2024 г. да въведе "безконтактно" преминаване на границите на британските летища, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Какво означава това? То ще позволи на някои пътници да влизат в страната, без да използват електронния паспортен контрол или да разговарят със служител на граничната служба. Вместо това може да им се наложи да изпратят своя снимка на Министерството на вътрешните работи преди пътуването, пише Марица.

Целта на схемата е да се намалят опашките на границата, "като се ускори законното пътуване до Обединеното кралство".

Пътуващите ще преминат през "предварителна проверка", което ще им позволи да бъдат "идентифицирани на границата с помощта на най-новите технологии", заявиха от правителството.

"Като министър на вътрешните работи се фокусирах върху това да си върнем контрола върху имиграционната ни система чрез новия план за имиграцията", заяви Прити Пател.

Какво представлява новата схема за електронно разрешение за пътуване в Обединеното кралство?

Като част от плана за трансформиране на граничните сили на Великобритания, Министерството на вътрешните работи възнамерява от 2023 г. да въведе схема за "разрешение за пътуване". Всеки, който желае да посети Обединеното кралство, ще се нуждае от разрешение преди да пътува.

Притежателите на британски и ирландски паспорти няма да трябва да правят нищо, но всички останали ще трябва да кандидатстват за виза или за "електронно разрешение за пътуване".

Всички посетители, които в момента не се нуждаят от виза за влизане в Обединеното кралство, включително тези от ЕС, ще трябва да кандидатстват за ЕТА, което може да струва около 18 GBP (21 EUR). В документ, в който подробно е описан планът на Министерството на вътрешните работи, се казва, че те ще трябва да предоставят биографични и биометрични данни, данни за контакт и да отговорят на кратък набор от "въпроси за пригодност".

Това не е виза, но ще позволи на лицето да се качи на полет и да пътува до Обединеното кралство. Тя ще бъде подобна на американската електронна система за разрешаване на пътувания (ESTA), която беше въведена след терористичните атаки от 11 септември.

Схемата трябва да бъде изпробвана от март 2023 г. с посетители от Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн. Тя може да бъде въведена за останалата част от света преди края на следващата година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай