Вашингтон спря ракета заради Пхенян

Вашингтон спря ракета заради Пхенян | StandartNews.com

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл нареди да се отложи планирано изстрелване на балистична ракета заради нарастващото напрежение със Северна Корея.

Междуконтиненталната ракета "Минитмен 3" трябваше да бъде тествана тази седмица от база в Калифорния. За да не бъде обаче възприето това от Пхенян като предизвикателство, изтрелването бе насрочено за май. Вашингтон и Сеул отмениха и среща на генерали на двете страни за обсъждане на опасността от евентуални нови агресивни действия на Северна Корея. Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера ще заповяда прихващане и унищожаване на севернокорейска ракета в случай на заплаха за японските територии, съобщи от своя страна говорител на военното министерство в Токио.

Растящото напрежение на Корейския полуостров тревожи световната общност. Шефът на ООН Бан Ки Мун призова Китай с влиянието си в региона да съдейства за успокояване на обстановката. Швейцария пък изяви желание да посредничи в преговори между двете корейски държави по повод изострянето на ситуацията на полуострова. Това съобщи представител на швейцарското външно министерство. Тревожната ситуация на полуострова отново постави въпроса кой взема решенията в Пхенян. "Лидерът Ким Чен ун играе ролята на силен лидер, но всъщност неговата леля Ким Йон Хи и чичо му Джан Сун Тек управляват страната, се казва в анализ на британския в. "Дейли телеграф". На тях покойният лидер Ким Чен Ир е възложим да съдействат за укрепването на властта на младия Ким Чен Ун, отбелязва вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай