Върховният водач на "Мюсюлмански братя" е арестуван

Върховният водач на "Мюсюлмански братя" е арестуван  | StandartNews.com

Кайро. Върховният водач на движението "Мюсюлмански братя" в Египет бе арестуван в нощта срещу вторник, съобщи АФП, като се позова на египетски представител на силите за сигурност.

Мохамед Бадия е бил арестуван с още един ръководител на движението в апартамент близо до площад "Рабаа ла Адауия" в Кайро, където преди седмица бяха убити над 280 привърженици на сваления президент Мохамед Морси. Държавните и частните телевизии показаха кадри със задържането на 70-годишния Бадия. Египетското правосъдие е издало заповед за арест за подбуждане към насилие. Заедно с двама свои заместници той ще бъде изправен пред съда на 25 август.

Няколко часа след ареста на Бадия "Мюсюлмански братя" съобщиха, че Махмуд Езат ще замести временно задържания лидер. 69-годишният Езат е наричан Железния човек на "Мюсюлмански братя" заради начина му на управление на движението.

Междувременно стана ясно, че в САЩ е взето негласно решение за временно въздържане от сътрудничество с Египет. Източници от Сената съобщиха, че САЩ временно ще замразят военната си помощ за Египет. От своя страна пък генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди категорично посегателствата срещу египетското културно наследство. Според нея последните прояви на насилие може да причинят "непоправими щети". Бокова изрази "сериозна тревога" след информациите, че Националният музей в град Мениа е бил разграбен и че много религиозни паметници в Кайро и град Фаюм са били разрушени. Тя призова египетските власти "да гарантират защитата на музеите и историческите сгради, включително религиозните, както и "да не допуснат незаконен трафик на културни ценности".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай